Naslovnica SPEKTAR U Istoriji, nikada niko nije ovoliko bio vojno dominantan i nadmoćan –...

U Istoriji, nikada niko nije ovoliko bio vojno dominantan i nadmoćan – Putin najavio novo rusko oružje

Ruska vojska će uskoro dobiti nove jedinstvene sisteme naoružanja, saopštio je ruski lider Vladimir Putin tokom susreta sa diplomcima vojnih akademija u Kremlju.

„Već je isporučeno hipersonično oružje – kompleksi „Avangard“ i „Kindžal“. Na pragu su i drugi jedinstveni sistemi naoružanja, među kojima su – interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“, brodska hiperzvučna raketa „Cirkon“, protivvazdušni raketni sistemi S-500 „Prometej“ i drugi kompleksi“, rekao je Putin.

Šef države je izjavio da se novi program naoružanja za period do 2034. godine već pravi, uzimajući u obzir nove perspektivne tehnologije vodećih naučnih kolektiva, vojnih instituta i konstruktorskih biroa.

„Njena realizacija biće usmerena na dalje jačanje vojnog potencijala zemlje. Naravno, moraćete da radite sa tom tehnikom», rekao je lider diplomcima.

Ruski mediji su objavili da je sa aerodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti uspešno izvršeno lansiranje najnovije interkontinentalne balističke rakete. Za sada ovo niko zvanično nije potvrdio.