The Telegraph: Britanija je na ivici kolapsa hrane zbog antiruskih sankcija

Britanska prehrambena industrija je na ivici kolapsa zbog rastućih troškova energije usled antiruskih sankcija, piše britanski The Telegraph.

Ranije je CF Fertilisers saopštio da planira da zatvori najveću fabriku u zemlji u blizini grada Čestera, koja je azotnim đubrivima obezbeđivala poljoprivrednu proizvodnju.

Fabrika je to objasnila rekavši da više ne mogu sebi priuštiti održavanje preduzeća suočena sa naglim porastom cena gasa i visokim ekološkim porezima.

Zamenik šefa Nacionalne unije farmera (NFU) Tom Bredšo rekao je da je vest o zatvaranju fabrike još jedan udarac za britanske farmere, koji već imaju probleme zbog neverovatno visoke inflacije.

Specijalista za poljoprivrednu industriju Konfederacije Džo Gilbertson je istakao da će nedostatak azotnog đubriva uticati na cenu mleka, mesa i hleba. On je naglasio da je uvoz žitarica sada izuzetno otežan zbog zaoštravanja ukrajinske krize.

Prema mišljenju stručnjaka iz NFU, visoka cena đubriva neće omogućiti uzgoj dovoljno pšenice za proizvodnju proizvoda od brašna. Cena sirovina je porasla sa 200 funti po toni (14.654 rublje) pre pandemije na oko 625 funti (45.793 rublje) poslednjih meseci.

Šef Nacionalne unije farmera Mejnet Baters je dodao da je situaciju pogoršala loša žetva u Kini, kao i zabrana izvoza žitarica iz Indije.

Pored toga, tržište je bilo u izuzetno teškom položaju zbog nedostatka zaliha iz Rusije i Ukrajine, koje su zauzimale 30 odsto ovog tržišta, navodi se u publikaciji.

„Ljudi misle da možemo samo da uzmemo i uvezemo ono što ne proizvedemo. Ali to nije tako. U nekim regionima će biti globalne nestašice“, predviđa Baters.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs