Naslovnica U FOKUSU Premrežavanje novih teritorija: Prvi ruski pasoši izdati u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

Premrežavanje novih teritorija: Prvi ruski pasoši izdati u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

Prvi stanovnici Zaporoške i Hersonske oblasti dobili su ruske pasoše, saopštile su lokalne administracije.

„Prvi pasoši državljana Ruske Federacije već su izdati u Zaporoškoj oblasti . Za nas je ovo značajan i istorijski događaj. Još jedan korak na putu povratka u Rusiju“, rekao je Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.

Prema rečima sagovornika RIA Novosti, ceremonija je održana u Melitopolju i bila je tempirana da se poklopi sa predstojećim Danom Rusije.

U Hersonskoj oblasti izdata su 23 pasoša. Dokument je prvi dobio Vladimir Saldo, načelnik vojno-civilne uprave.

„Za mene je ovo zaista istorijski trenutak. Uvek sam mislio da smo jedna država i jedan narod“, rekao je on.

Prema Saldou, sve što se dešavalo u Ukrajini poslednjih godina je veštački izmišljeno da bi se posvađali narodi dve države.

Tokom specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, ruska vojska je preuzela kontrolu nad celim Hersonskim i Azovskim delom Zaporoške oblasti. Tamo rade civilno-vojne uprave, ruski TV kanali i radio stanice su počele da emituju program, a trgovinske veze sa Krimom se obnavljaju. Regioni proglašavaju planove da postanu deo Rusije.

Predsednik Vladimir Putin je krajem maja potpisao ukaz o pojednostavljenom prijemu stanovnika Zaporoške i Hersonske oblasti u rusko državljanstvo.

Da biste to uradili, ne morate predati ukrajinski pasoš (dovoljna je kopija) i nije potreban overen prevod dokumenata – oni se prevode besplatno na licu mesta. Hiljade ljudi je već podnelo zahtev za državljanstvo.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs