Naslovnica SPEKTAR The Spectator: Naveden je razlog zašto Rusija nije kapitulirala pred Zapadom

The Spectator: Naveden je razlog zašto Rusija nije kapitulirala pred Zapadom

Strategija Zapada je propala zbog nespremnosti ostatka sveta da vodi ekonomski rat protiv Rusije, piše britanski časopis The Spectator.

„Zapad je započeo sankcioni rat precenjivanjem sopstvenog uticaja širom sveta. Kako se ispostavilo, nezapadne zemlje nemaju želju da uvode sankcije ni protiv Rusije ni protiv ruskih oligarha“, navodi se u tekstu.

Rezultat ekonomskih sankcija, prema članku, trebalo je da bude kapitulacija Rusije pred Zapadom, ali je spremnost drugih zemalja da sarađuju sa njom prekršila ove planove.

Ubrzo je postalo jasno da, dok je Zapad bio zainteresovan za ekonomski rat, ostatak sveta nije. Kako je izvoz ruske nafte i gasa u Evropi opadao, Rusija je brzo povećala izvoz u Kinu i Indiju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Potvrdom neefikasnosti sankcione politike Zapada, autori članka smatraju preterana očekivanja u vezi s padom ruske ekonomije, koje je predvideo MMF, koji sada očekuje rast ruske ekonomije od 0,7 posto do kraja 2023. godine.

„Ruska ekonomija nije uništena, već je jednostavno restrukturisana i preorijentisana sa Zapada na Istok i Jug“, zaključuju autori članka.

[adsenseyu1]

Moskva je više puta izjavljivala da će se zemlja izboriti sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju pre nekoliko godina i koji nastavlja da raste.

Predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za SAD i njihove saveznike, a sankcije su zadale težak udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]