Naslovnica SPEKTAR Rusija napravila dron koji nema analoga na tržištu

Rusija napravila dron koji nema analoga na tržištu

Ruski inženjeri razvili su bespilotnu letelicu „Begalet-Miraž“, sa vertikalnim poletanjem i sletanjem koja nema analoga na tržištu, sposobnu da leti do 12 sati na visini do osam hiljada metara, prenose ruski mediji.

„Napravili smo radni demonstrator uređaja poletne težine 75 kilograma, od kojih je 20 moguće nosivosti, i visine leta od šest do osam hiljada metara. Takav razvoj je danas tražen na tržištu za različite zadatke.

Pre svega, kao repetitor komunikacionog signala. Na primer, u vanrednim situacijama kao što su poplave, kao i za praćenje šumskih požara ili gasovoda i drugih narodno-ekonomskih zadataka“, rekao je Aleksandar Begak, generalni projektant aparata, i generalni direktor kompanije „NTI Aeronet – BEGAK Aerospace Development“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je napomenuo, da je trajanje leta uređaja sa elektromotorima oko dva sata ili oko 350 kilometara. Planirano je, da u hibridnoj verziji dron bude opremljen elektromotorom i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji radi na benzin, a u ovoj verziji trajanje leta će biti do 12 sati.

[adsenseyu1]

Elektrana se sastoji od dva motora. Rešenje će biti predstavljeno tržištu ovog leta. Prema njegovim rečima, visina leta klasičnih dronova ove dimenzije ne prelazi četiri hiljade metara, a njihova brzina leta je manja.

„Uređaj ima neklasičnu aerodinamičku konfiguraciju koju smo mi razvili. Sposoban je da poleti sa bilo kog mesta nepripremljenog za ove namene – mislim čak i sa palube broda. U isto vreme, to nije tiltrotor. Još nismo detaljnije otkrili karakteristike. Već smo napravili nekoliko letova, da u bliskoj budućnosti pređemo i na druga testiranja“, rekao je Begak.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]