„The National Interest“: Nuklearni štit Sjedinjenih Država ima kritičnu ranjivost

Novinar i vojni ekspert Kris Ozborn, podelio je informaciju da interkontinentalne balističke rakete „Minuteman III“ stvorene tokom Hladnog rata, koje još uvek koristi vojska Sjedinjenih Država, nisu u stanju da probiju savremene odbrambene sisteme, usmerene na uništavanje neprijateljskih projektila, koje stvaraju konkurentske zemlje.

„Iako predstavnici američkog Ministarstva odbrane ističu da je „Minuteman III“ sposoban da ispuni svoju misiju, očekuje se da će američkom „ICBM-u“ biti sve teže, da savlada odbranu budućeg neprijatelja“, rekao je američki časopis „The National Interest“.

Specijalista je otkrio, da će zastarele rakete biti zamenjene novim sistemom „Sentinel“. Sa njegove tačke gledišta sledi, da će čak i najnovije vrste oružja morati da se poboljšaju, stvarajući sistem navođenja, koji može odgovoriti napretku, koji su rivalske države napravile u ovoj industriji.

Podsetimo, Bela kuća je saopštila da će nastaviti da snabdeva Ukrajinu svim „neophodnim oružjem za uspeh na bojnom polju“.

Kako je naglasila portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer, ukrajinske trupe se „žestoko bore da brane svoju zemlju, i vrate teritorije“.

Ona je takođe dodala, da su ruski vazdušni udari ostavili velike delove Ukrajine bez struje i čiste vode, ali nije pružila dokaze za ovu tvrdnju.

Američki mediji tvrde, da se Bela kuća plaši da će Evropa, pod uticajem energetske krize, promeniti stav prema Rusiji i Ukrajini.

Postoje i tvrdnje, da je prioritet Džoa Bajdena sprečavanje društvenih nemira, i političke nestabilnosti u evrozoni. Istovremeno, američki zvaničnici pažljivo prate antivladin miting u Pragu početkom septembra, i takođe pažljivo prate situaciju na kontinentu.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs