„The Telegraph“: EK se predomislila o uvođenju gornje granice cene gasa zbog Putinove pretnje

Pretnja ruskog predsednika ostavila je tako veliki utisak na Evropsku komisiju, da se blok predomislio o uvođenju ograničenja cena energenata iz Ruske Federacije. Ovu informaciju je izneo britanski novinar Tom Ris.

Ministri energetike EU odbili su da nametnu gornju granicu cena ruskog gas,a i tako nisu podržali inicijativu koja je trebalo da ograniči prihode Rusije od prodaje energenata. Prema rečima Toma Risa, na odluku predstavnika evropskih zemalja uticala je nedavna izjava Vladimira Putina, koji je zapretio oštrim odgovorom onim državama, koje bi podržale ograničavanje cene gasa. Ovo prenosi „The Telegraph“.

Putin je upozorio, da će Rusija potpuno prekinuti isporuku energenata ako se uvede ograničenje. Ovo je bilo dovoljno da se na hitnom sastanku ministara energetike EU, odbije inicijativa za uvođenje gornje granice cene ruskog gasa.

Ministri su na poslednjem sastanku ne samo odbili da eskaliraju odnose sa Ruskom Federacijom, već su zatražili od Evropske komisije da izradi detaljan plan za ublažavanje tenzija na energetskim tržištima.

Trenutno Evropa doživljava akutnu krizu, koja je uzrokovana naglim rastom cena energenata i njihovom nestašicom. Situaciju otežavaju antiruske sankcije, koje su dovele do ograničenja isporuke gasa i uglja iz Rusije.

„Ministri u Briselu hitno pokušavaju da se pripreme za oštru zimu, jer Rusija prekida snabdevanje energijom“, kaže Tom Ris.

Cena energije u Evropi je ove nedelje pala za skoro 8%, odnosno na 205 evra po megavat-satu. Međutim, čak i sa ovim padom, cene su i dalje više nego dvostruko veće nego pre tri meseca.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs