The National Interest: NATO je upao u zamku koja će ozbiljno oslabiti alijansu

Nespremnost Turske da prihvati članstvo Finske i Švedske u NATO-u stavlja savez u zamku koja će ga decenijama slabiti, piše kolumnista The National Interest, Mark Episkopos.

Kako se navodi u članku, zapadne zemlje bi mogle da izvrše pritisak na Ankaru koji će uticati na njenu poziciju.

Na primer, blokiranje dogovora o prodaji unapređenih lovaca F-16 ili ograničavanje interoperabilnosti turske vojske sa oružanim snagama drugih članica organizacije.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Ipak, ovi koraci mogu imati i suprotan efekat. Erdogan će radije da pojača konfrontaciju nego da se povuče. On je to već učinio kao odgovor na sankcije Zapada nakon kupovine ruskog S-400, protivraketnog odbrambenog sistema u 2017. Posledice kolektivnog pritiska će uništiti solidarnost u NATO- u“, kaže Episkopos.

On je pojasnio da ne postoji mehanizam za isključenje zemalja u Severnoatlantskoj alijansi i malo je verovatno da će Erdogan sam odlučiti da iz nje izađe.

„Uvređena Turska će decenijama slabiti blok iznutra“, predviđa novinar.

Prema rečima analitičara, visoki zvaničnici Vašingtona i Brisela su ekspanziju u Skandinaviji predstavili kao nesumnjiv uspeh, koji će ojačati koaliciju u uslovima rastućih tenzija u Evropi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Oni su zapravo pokrenuli opasan dug proces sa potencijalno ozbiljnim posledicama po dugoročno jedinstvo Zapada, rezimirao je Episkopos.

Finska i Švedska su počele da razgovaraju o mogućnosti napuštanja svoje dugoročne neutralnosti i pridruživanja Severnoatlantskoj alijansi zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će ta organizacija biti srećna da vidi skandinavske države u svojim redovima i da im pruži priliku za brzu integraciju.

Moskva je istakla da NATO ima za cilj konfrontaciju . Kako je primetio pres-sekretar predsednika Rusije,  Dmitrij Peskov, njeno dalje širenje neće doneti veću bezbednost Evropi.

Istovremeno, predstavnik Kremlja je precizirao da moguć ulazak Helsinkija i Stokholma u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom Moskvi.

Webtribune.rs