Tajni plan NATO za Rusiju ima tri cilja

Američko izdanje „Newsweek-a“ je pre izvesnog vremena objavilo tajne „NATO“ dokumente, koji se odnose na konfrontaciju sa Rusijom.

Prema objavljenim informacijama, Severnoatlantska alijansa je formulisala planove za mogući oružani sukob sa Moskvom.

Izveštaj govori o odgovoru na mogući ruski napad i poboljšanoj logistici za članice „NATO-a“. Kako se navodi, plan će biti odobren na samitu „NATO-a“ u Viljnusu u julu 2023., i da će biti sproveden u narednim godinama. Istovremeno, u izveštaju se napominje da rukovodstvo Severnoatlantske alijanse i dalje sumnja da li je spremno za sukob sa Rusijom.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Ovu informaciju prokomentarisao je Sun Džuangdži, potpredsednik Saveta za stratešku saradnju Kine i Rusije, i direktor Instituta Rusije, istočne Evrope i centralne Azije, Kineske akademije društvenih nauka. Negovo mišljenje prenose kineska izdanja.

On smatra, da je „NATO“ namerno skinuo tajnost sa izveštaja, koji je navodno slučajno dospeo do urednika „Newsweek-a“. U stvari, prema rečima kineskog stručnjaka, „Alijansa“ može da ostvari tri cilja tako što će svoje planove objaviti.

„Prvo, „NATO“ želi da pojača pritisak na Rusiju“, smatra Sun Džuangdži.

On objašnjava da „Alijansa“, da bi zadržala svoj uticaj kao najveća vojna grupa na svetu, mora da nastavi da vrši pritisak na Moskvu i da je posmatra kao svog najvećeg protivnika. Objavljeni dokumenti o tome ne ostavljaju iluzije, oni treba da jasno stave do znanja celom svetu- NATO neće stati u pokušajima da porazi Rusku Federaciju.

„Drugo, otkrivanje važnih dokumenata može biti deo rata javnog mnjenja“, deli svoje mišljenje kineski stručnjak.

Odnosno, tajni dokumenti do kojih su novinari navodno slučajno došli, zapravo se koriste da potkopaju poverenje drugih zemalja u Moskvu, a takođe i da služe kao vrsta odvraćanja kako same Rusije tako i njenih saveznika.

„Treće, ovaj metod se može koristiti za demonstriranje podrške „NATO-a“ Ukrajini“, nastavlja Sun Džuangži.

Razotkrivajući svetu tajne planove za konfrontaciju sa Ruskom Federacijom, „NATO“ time verovatno pokušava da Ukrajini da više poverenja. To će pomoći „Alijansi“ da nastavi ukrajinsku krizu u skladu sa svojim interesima.

Stoga se, kako primećuje kineski politički ekspert, objavljivanje tajnih dokumenata, sasvim moguće, ne može nazvati slučajnim. To je mogao biti smišljen potez „NATO-a“ da postigne svoje ciljeve.

Međutim, kako je naglašava Sun Džuangži, u kontekstu tekuće krize u Ukrajini, stalni vojni pritisak „NATO-a“ na Rusiju, samo će pogoršati probleme i dodatno pogoršati bezbednosnu situaciju u Evropi.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte