Putinova odluka zatresla NATO i Evropu

Zapad se suočava sa cenom širenja NATO-a na istok, pišu politički stručnjaci iz Kine.

Pre izvesnog vremena se saznalo za odluku Vladimira Putina da pokrene proceduru za izlazak Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE). Održan je sastanak Državne dume, nakon čega je saopšteno da je Rusija otkazala CFE Ugovor.

Prema kineskim analitičarima, inicijativa ruskog predsednika je od velikog istorijskog značaja, a njene posledice biće krajnje neprijatne za Zapad, prenosi izdanje 360kuai.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti 

„Istorijski trenutak: Rusija se povukla iz važnog sporazuma, a sada će NATO platiti za njeno širenje na istok“, rekli su analitičari kineskog izdanja.

Zapad nastavlja da prima nove članice u NATO, Finska je nedavno pristupila Alijansi, a na redu je Švedska. Ukrajina takođe izjavljuje da želi da se pridruži redovima zapadnog vojnog bloka.

Dakle, Zapad ne drži obećanje koje je dato sovjetskom lideru Gorbačovu da se Severnoatlantska alijansa neće širiti na istok. Zbog svega što se dešava, Rusija je krenula u kontranapad, počevši da se sveti protivniku.

CFE Ugovor je potpisan 1990. godine i precizira broj konvencionalnog naoružanja koje NATO i Moskva mogu da rasporede u Evropi. Kasnije su u dokument unete izmene, ali su zapadne zemlje odbile da ih ratifikuju.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu poštovali odredbe ovog ugovora, a CFE ugovor je zapravo postojao samo na papiru. Uprkos tome, Putinova odluka da otkaže ugovor je izuzetno važna.

„Ova odluka će značiti da Rusija više nije ničim ograničena i da može da rasporedi svoje vojne snage u Evropi po sopstvenom nahođenju. Osim toga, Putinova inicijativa je signal NATO-u da je Rusija spremna da preduzme sve neophodne mere da zaštiti svoje interese, bez obzira na to kako njeni zapadni partneri reaguju na to“, navode analitičari 360kuai.

Kina smatra da je to bila neka vrsta odmazde Zapadu za njegovu želju da proširi granice NATO-a. Sada, ako Rusija smatra da je potrebno, može da rasporedi moćno oružje dugog dometa uslovno u Kalinjingradu i zauzme evropske prestonice na nišanu.

Malo je verovatno da će takav scenario događaja izazvati oduševljenje u Berlinu, Varšavi, Parizu i Londonu. Naprotiv, uplašiće ih ova situacija. Štaviše, nešto slično panici već se primećuje u evropskim prestonicama

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte