Naslovnica SPEKTAR EU sprema najjači udarac Rusiji, ali će ceh platiti ova zemlja

EU sprema najjači udarac Rusiji, ali će ceh platiti ova zemlja

Evropska unija sprema još jedan udar na rusku ekonomiju, koji će imati izuzetno neprijatne posledice po Belgiju, piše novinarka zapadnih medija Ana Kuban.

Evropska unija je spremna da uvede zabranu uvoza ruskih dijamanata, ukloniče najvećeg svetskog proizvođača sa jednog od svojih ključnih tržišta. Prema rečima Ane Kuban, evropski lideri spremaju snažan udarac Rusiji, ali će od toga najviše trpeti Belgija, prenosi CNN Business.

„Evropski trgovci dijamantima zabrinuti su zbog mogućnosti sankcija“, primećuje kolumnista CNN Business.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Izvoz ruskih dijamanata se procenjuje na 4 milijarde dolara godišnje. Rusija proizvodi oko trećinu svetskih dijamanata i najveći je dobavljač ovog minerala na međunarodna tržišta. Ova sirovina se široko koristi u industriji u proizvodnji raznih bušilica i hirurške opreme. Takođe se koriste u kreiranju luksuznih predmeta i nakita.

Zapadni eksperti strahuju da će uvođenje novih sankcija Rusiji izazvati rast cena dijamanata. Doći će do nestašice sirovina, koje će biti izuzetno teško popuniti.

„Zabrana ruskih dijamanata mogla bi da podigne cene za evropske potrošače, posebno ako se proizvodnja dijamanata u drugim zemljama ne poveća… Sintetički dijamanti bi mogli da pomognu da se popuni praznina na tržištu

[adsenseyu1]

Najteže je pogođena Belgija, gde se nalazi najveća svetska platforma za trgovinu dijamantima, Svetski centar za dijamante u Antverpenu. Predstavnici ove druge već su se izjasnili o svom kategoričnom neslaganju sa uvođenjem dijamantskih sankcija Rusiji. Strahuje se da će trgovci, kao odgovor na ograničenja, povući svoje poslovanje iz Antverpena i prebaciti ga na Bliski istok ili Aziju.

Godišnje se kroz Antverpen transportuje oko 40 milijardi dolara dijamanata, od kojih je do 10 odsto ruskog porekla. Očekuje se da će zbog sankcija izvoz ruskog kamenja biti preusmeren na Kinu i Indiju. Ova situacija će biti ozbiljan udarac za Belgiju.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

 

[adsenseyu4]