Naslovnica SPEKTAR Svetski rat se širi i na kosmos: SAD nameravaju da postave oružje...

Svetski rat se širi i na kosmos: SAD nameravaju da postave oružje u svemir – Rusija će odgovoriti

Sjedinjene Američke Države mogu da iskoriste situaciju u Ukrajini da sprovedu svoje planove u vojno-kosmičkoj sferi, što može uključiti i raspoređivanje oružja u svemiru , rekao je novinarima Andrej Belousov, zamenik stalnog predstavnika Rusije pri kancelariji UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Prema njegovim rečima, nemoguće je direktno povezati rizike razmeštanja oružja u svemir sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u Ukrajini.

„Međutim, ostaje činjenica da će SAD i njihovi saveznici iskoristiti ukrajinski rat kao dodatni argument u korist sprovođenja svojih vojnih planova ne samo na kopnu, na moru i u vazduhu, već i u svemiru. Stoga ne može biće isključeno da će „Specijalna vojna operacija“ biti iskorišćena kao izgovor za bržu praktičnu realizaciju ovih planova“, rekao je Belousov.

Kako je primetio diplomata, u prilog tome govori i činjenica da su Amerikanci i njihovi saveznici kategorički odbijali da razgovaraju sa Ruskom Federacijom o bilo kakvim pravno obavezujućim sporazumima za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru skoro 15 godina.

„To znači da oni u početku nisu planirali da preuzmu bilo kakve obaveze koje bi ograničile njihove vojno-kosmičke planove. Možemo pretpostaviti da takvi planovi predviđaju i mogućnost raspoređivanja oružja u svemiru“, dodao je on.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs