Naslovnica SPEKTAR Bitan saveznik SAD napustio dolar: Erdogan najavio sporazum Rusije i Turske o...

Bitan saveznik SAD napustio dolar: Erdogan najavio sporazum Rusije i Turske o prelasku na trgovinu u rubljama

Rusija i Turska su se dogovorile da pređu na trgovinu u rubljama. Ovo je u subotu, 6. avgusta, saopštio turski lider Redžep Tajip Erdogan.

„Na sastanku u Sočiju sa uvaženim Putinom , dogovorili smo se o rublji kao valutnoj jedinici u trgovini. Pošto ćemo trgovinu obavljati u rubljama, to će, naravno, postati ozbiljan izvor prihoda za Tursku i Rusiju“, rekao je Erdogan.

Dan ranije u Sočiju je održan sastanak Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je trajao nešto više od četiri sata. Lideri su mogli da razgovaraju o širokom spektru tema, uključujući Ukrajinu, situaciju u Siriji i Nagorno-Karabahu.

Kao rezultat razgovora, usvojena je zajednička izjava o uravnoteženom povećanju obima bilateralne trgovine i ostvarivanju postavljenih ciljeva, rastu interakcije Rusije i Turske u industriji, poljoprivredi, transportu i građevinarstvu, kao i da će se ruska isporuke gasa Turskoj delimično plaćati u rubljama.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Novak je takođe potvrdio da su Putin i Erdogan razgovarali o isporuci gasa Turskoj i dogovorili se o delimičnom plaćanju u rubljama.

Posle sastanka dato je zajedničko saopštenje predsednika Rusije i Turske. Lideri su se složili da se sledeći sastanak saveta za saradnju na visokom nivou održe u Turskoj, istakli značaj očuvanja političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije i ukazali na potrebu pune implementacije sporazuma o žitu, uključujući izvoz ruske robe. Postignuti su dogovori u sferi trgovine i energetike.

Šefovi država su potvrdili volju za daljim razvojem odnosa, uprkos aktuelnim regionalnim i globalnim izazovima.

Na dnevnom redu bila je i kriza sa hranom. Putin je lično zahvalio svom kolegi na njegovoj ulozi u postizanju sporazuma o žitu, uključujući isporuku ruskih proizvoda i đubriva.

Krajem jula, Rusija i Ukrajina , uz učešće UN i Ankare, dogovorile su se o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Ove nedelje prvi brod je već napustio Odesu. 5. avgusta tri ranije blokirana broda sa ukrajinskim kukuruzom napustila su luke Odesa i Černomorsk.

Moskva je pozitivno ocenila puštanje prvog broda sa ukrajinskim žitom nakon sklapanja sporazuma o hrani . Kako je Peskov uočio dan ranije, isplovljavanje prvog broda sa žitom iz ukrajinske luke omogućilo je testiranje mehanizama dogovorenih na pregovorima u Istanbulu.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs