BLIZU VRUĆEG: „Politico“ saznao za neuspele pokušaje SAD da kontaktiraju kinesku komandu

Kineska vojska ignoriše pokušaje SAD da ih kontaktira. Predstavnici američke vojne komande su više puta pokušavali da kontaktiraju svoje kineske kolege usred eskalacije tenzija oko Tajvana, ali ne odgovaraju na pozive, prenela je američka publikacija Politiko.

Kineska velika vežba bojeve vatre oko Tajvana zvanično je počela u četvrtak. Manevri, kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju , održavaju se u šest oblasti širom ostrva i trajaće do nedelje u 12 časova.

„Kineski vojni lideri nisu odgovorili na više poziva svojih američkih kolega ove nedelje“, napisao je Politiko, citirajući tri osobe koje znaju za pokušaje.

Poslednji kontakt na nivou načelnika generalštabova dve zemlje ostvaren je 7. jula.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je juče da američka i kineska vojska zadržavaju sposobnost komunikacije, ali smanjenje kanala komunikacije povećava rizike.

Zvanični odnosi između centralne vlade Narodne Republike Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, strane su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za razmenu preko kanala.

Pelosi je stigla na Tajvan u okviru svoje azijske turneje u utorak uveče. Sledećeg dana sastala se sa šefom lokalne administracije Cai Ing-venom i odletela u Koreju. Ovo je bila prva poseta predsednika Predstavničkog doma SAD Tajvanu od 1997. godine.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i protivi se bilo kakvom kontaktu Tajpeja sa zvaničnicima i vojskom iz zemalja sa kojima Peking ima diplomatske odnose.

Kao odgovor na odluku Tajpeja da prihvati Pelosi, Peking je uveo sankcije za dva tajvanska fonda, obustavio isporuke prirodnog peska na ostrvo i obustavio uvoz agruma i neke ribe sa Tajvana.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Kina namerava da preduzme odlučne i oštre mere, a takođe je jasno stavilo do znanja da sve negativne posledice posete tek predstoje, a za njih će biti odgovorni Vašington i Tajpej. Pored toga, Narodnooslobodilačka armija Kine započela je vojne vežbe velikih razmera u Tajvanskom moreuzu sa bojevim gađanjem.

Poštovani čitaoci, sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs