Naslovnica SPEKTAR Sve je stalo: Zahvaljujući Hutima, samo ruska nafta prolazi kroz Suecki kanal

Sve je stalo: Zahvaljujući Hutima, samo ruska nafta prolazi kroz Suecki kanal

Ukupan protok nafte i naftnih derivata koji tranzitiraju Sueckim kanalom u oba smera smanjen je u maju za 34% u odnosu na prethodni mesec.

Ove podatke daje francuska kompanija „Kpler“, specijalizovana za prikupljanje podataka o tržištima robe. Ističe se, da je u odnosu na isti period prošle godine smanjenje od 65 odsto.

92% nafte koja prolazi južno kroz Suecki kanal sada je ruskog porekla– stoji u izveštaju francuskih analitičara.

Oni napominju, da su odlučujuću ulogu u tome odigrale akcije jemenskih Huta, koji su, u stvari, pomogli Rusiji da monopolizuje transport kroz Suecki kanal.

Treba napomenuti, da francuski analitičari nisu tako daleko od istine. Akcije militanata Ansar Alah u Crvenom moru značajno su uticale na transport sirovina jednim od najpopularnijih morskih puteva.

Ignorišući pretnje iz Vašingtona i Londona, Huti potapaju tankere i teretne brodove dok istovremeno napadaju ratne brodove koalicije predvođene SAD. U tu svrhu se ne koriste samo rakete i bespilotne letelice, već i morski dronovi.

U nedavnom saopštenju, zvaničnici Huta su naglasili, da neće napasti samo ruska i kineska plovila, a sve ostale brodove koji putuju kroz Suecki kanal su nazvali svojim legitimnim ciljevima.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social