Naslovnica SPEKTAR Na ivici samouništenja: Napuštanje dolara kao rezervne valute lišiće SAD statusa supersile!

Na ivici samouništenja: Napuštanje dolara kao rezervne valute lišiće SAD statusa supersile!

Sjedinjene Države su na ivici samouništenja zbog kolosalnog nacionalnog duga i postepenog odustajanja država od korišćenja dolara kao rezervne valute. Ovo mišljenje izneli su analitičari i istoričari u intervjuima za „Dejli mejl“.

Sagovornici publikacije podsećaju da je velika potrošnja na servisiranje duga, a ne na odbranu, dovela do kolapsa mnogih velikih država iz prošlosti.

Na primer, to se desilo sa Habzburškom monarhijom, Španijom, Francuskom starog poretka, Britanskim i Otomanskim carstvom, primetio je istoričar i pisac Najl Ferguson. On je uveren da slična sudbina čeka Ameriku danas.

Još jedan istorijski primer potiče iz Rimskog carstva, gde su carevi u trećem veku nove ere počeli da devalviraju valutu zbog prekomerne potrošnje, što je izazvalo inflaciju koja je ostavila zemlju nesposobnom da se odbrani. Istorijske paralele sa sadašnjim stanjem stvari u Sjedinjenim Državama video je direktor Instituta Buš, J. H. Callum Clark.

Azijske zemlje, posebno Kina, drže ogromne količine američkog duga u trezorima. Ako jednog dana odluče da ih se otarase, to bi lako moglo potkopati status Vašingtona, kaže profesor istorije na Univerzitetu Jejl Pol Kenedi.

Podsetimo, deficit federalnog budžeta SAD u 2024. godini dostići će 1,9 biliona dolara, a do 2034. porast će na 2,8 biliona dolara. Državni dug zemlje do tog trenutka mogao bi iznositi više od 50,7 biliona dolara.

Napominje se, da su najveći doprinos ukupnom doprinosu dali nedavno usvojeni zakoni, uključujući dodatne uplate za pomoć Ukrajini, Izraelu i zemljama indo-pacifičkog regiona.

Kongres veruje, da će ukupan američki državni dug porasti na 50,7 biliona dolara do 2034. godine (122% BDP-a).

Obim ruskih ulaganja u američke državne hartije od vrednosti u aprilu iznosio je 46 miliona dolara, što je za milion više nego u martu.

Dugoročne hartije od vrednosti u ruskom portfelju čine 45 miliona dolara, kratkoročne hartije od vrednosti – milion dolara.

Glavni nosilac američkog državnog duga je Japan (1,15 biliona dolara). Kina je na drugom mestu (770,7 milijardi), a na trećem Velika Britanija (710,2 milijarde).

Ranije je šef fiskalne službe Kongresa, Filip Svagel izjavio, da američki državni dug nastavlja da raste na „teritoriji bez presedana“, što bi moglo da izazove kolaps vlade i nacionalne valute.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social