Superkompjuter „World One“ odredio datum smaka sveta

Superkompjuter „World One“, dizajniran da predviđa civilizacijske obrasce, odredio je period izumiranja ljudi, piše britansko izdanje „The Daily Star“.

Mašina koju je naručio „Rimski klub“, izračunala je da će civilizacija propasti 2050. godine. Uzrok kraja sveta biće aktivnosti ljudi, a posebno zagađenje životne sredine i njegove negativne posledice.

„Približno od 2040. do 2050., civilizovan život kakav poznajemo na ovoj planeti prestaće da postoji“, kaže se u prognozi. Čak ni potpuni prelazak na „ekološki prihvatljive” automobile i stroga kontrola rađanja, neće popraviti situaciju na bolje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dejli star takođe podseća, da je prognoza „World One“ za 2020-tu tvrdila, da će stanje planete biti „izuzetno kritično”.

Ranije je klimatolog, Johan Rokstrem rekao, da bi za manje od 50 godina iz Brazila, Indije, delova Afrike i Bliskog istoka, moglo da počne masovno iseljavanje zbog porasta temperatura.

Prema predviđanjima naučnika, zagrevanje od 2,4 stepena preti Zemlji nepredvidivim i „katastrofalnim” posledicama, i stvoriće potpuno nove uslove za život. Verovatno će deo planete prestati da bude naseljen.

Webtribune.rs