„Military Watch“: Ruski MiG-31 u Ukrajini uradio ono što je Zapad čekao 40 godina

Ruski lovci MiG-31 bili su uključeni u „specijalnu operaciju“ u Ukrajini, i ispunili su očekivanja Zapada. Ovo prenosi publikacija „Military Watch“. 

Teški ruski presretač MiG-31K, prvi put je učestvovao u neprijateljstvima u martu 2022. godine, kada je avion korišćen za gađanje ukrajinskih vojnih ciljeva. Međutim, do nedavno nije učestvovao u vazdušnim bitkama. Lovac se i dalje smatra jednim od najnaprednijih aviona na svetu, u pogledu sposobnosti borbe u vazduhu, tako da je njegov debi na ovom polju zaista bio dugo očekivan.

Konačno, ove jeseni, MiG-31 je prvi put korišćen u vazdušnim borbama u okviru „specijalne operacije“ u Ukrajini. Prema mišljenju američkih analitičara, Zapad je odavno želeo da vidi kako se ove letelice ponašaju u stvarnoj borbi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Iako je MiG-31 prvi put ušao u upotrebu 1981. godine, i imao sposobnosti koje su dugo smatrane među najboljima u svetu u oblasti vazduh-vazduh, ovaj avion je jedan od retkih u ruskom arsenalu, koji nije učestvovao u borbama“, napominju autori američkog izdanja.

Nakon što je debitovao u vazdušnoj borbi iznad Ukrajine u oktobru ove godine, MiG-31 se pokazao kao izuzetno efikasna mašina. Avion je raketama R-37M pogodio nekoliko ciljeva. Ovo poslednje omogućava ruskim avionima, da „dobiju“ neprijatelja na udaljenosti do 400 km.

„Sukob u Ukrajini omogućio je Rusiji, da postane jedina zemlja koja je dobila priliku, da testira moderne borbene avione 21. veka u operacijama vazduh-vazduh“, izjavili su analitičari „Military Watch-a“.

Američki stručnjaci su primetili, i da su četiri decenije čekali da vide, kako će se ova vazdušna mašina dokazati na delu, i kako će se boriti, i na kraju nije razočarala.

Trenutno, Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju oko 110 lovaca MiG-31 konfigurisanih za vazdušnu borbu. Svi su opremljeni savremenom avionikom i novim radarima Zaslon-M.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs