Suočavanje sa stvarnošću dovodi britanske plaćenike u Ukrajini do stanja šoka jer rusku oluju nisu ni u snu očekivali

Vojni ekspert Vasilij Dandikin prokomentarisao je izjavu zarobljenog oficira Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Starčuka o lošoj obučenosti plaćenika iz Velike Britanije koji su služili u njegovoj jedinici.

Sredinom aprila, Britanci Ejden Ejslin i Šon Piner predali su se ruskim oružanim snagama.

Zajedno sa vojnicima Oružanih snaga Ukrajine i borcima zabranjenog u Rusiji puka Azov, krijući se u podrumima Azovstala, držali su odbranu Mariupolja.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Kada su već bili u zatočeništvu, Ejslin i Piner su već uspeli da se obrate britanskom premijeru Borisu DŽonsonu sa zahtevom da im olakša razmenu.

Uprkos činjenici da su za oba plaćenika borbe u Ukrajini daleko od prvog, nivo njihove vojne obuke je niži i od sposobnosti ukrajinske vojske, a nedovoljan za ruske borce.

Ovo je u intervjuu za RIA Novosti izjavio komandant desantnog voda 1. odvojenog bataljona Korpusa marinaca Oružanih snaga Ukrajine Sergej Starčuk.

Prema njegovim rečima, morao je da prebaci Ejdena Ejslina u drugu jedinicu, jer je bio u lošoj fizičkoj formi, mnogo je jeo i bio je lenj da bilo šta uradi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Šon Piner, koji je bio mnogo stariji, sa svojih 48 godina prošao je normalno. Međutim, Starčuk nije bio posebno oduševljen ni sa njim.

Ejslin

Vojni ekspert Vasilij Dandikin smatra da je loša obučenost bila razlog za fijasko britanskih plaćenika u Ukrajini.

Takvi „ratnici“ su navikli da imaju posla sa slabim neprijateljem koji nema na raspolaganju veliki arsenal oružja.

Ovog puta, primetio je specijalista, morali su da se suoče sa stvarnim stanjem stvari, koje je sve stavilo na svoje mesto.

„Ovi plaćenici su navikli na udobnost u borbi. A kada se suoče sa stvarnošću, oni su šokirani. Ali oni su znali u šta se upuštaju, a britanske vlasti su ih odbile“, rezimirao je Dandikin.

Webtribune.rs