Baijiahao: Lavrov pokrenuo lavinu na Zapadu – Sprema se veliki raskol u NATO – Neko na Zapadu Rusiji daje sve

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o početku druge etape specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije u Ukrajini dovela je SAD u izuzetno ranjivu poziciju. Do takvih zaključaka došli su analitičari kineskog izdanja Baijiahao.

Kako se navodi u materijalu, proces pritiska američkih vlasti na kijevsko rukovodstvo u cilju odlaganja ukrajinsko-ruskih pregovora okrenuo se protiv samog Vašingtona.

Činjenica je da je Rusija, uverena u činjenicu nesposobnosti Ukrajine da pregovara, započela drugu etapu specijalne operacije. Ovo je otvoreno saopštio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Zauzvrat, kineski novinari su sugerisali da je odgovarajuća izjava ruskog diplomate postala neka vrsta granice, nakon čega je ukrajinski sukob počeo da se odvija ne u korist američkog rukovodstva njihovih partnera iz Kijeva. Istovremeno, iz ministrovih reči je jasno da je Moskva veoma odlučna.

„Situacija u Ukrajini se dramatično promenila, Bajdenova administracija je počela da dobija alarmantne signale od Rusije i NATO-a“, istakli su posmatrači.

Kako su naveli autori materijala, ovu činjenicu potvrđuju i reči turskog ministra spoljnih poslova Mevlutua Čavušoglua, koji je rekao da vojno-politički blok uključuje države koje uopšte nisu zainteresovane za brzo rešenje ukrajinskog sukoba.

On je pojasnio da se na listi ovih zemalja pre svega nalaze SAD i Velika Britanija. Prema njegovim rečima, zapadna politička elita nije ni najmanje zabrinuta za sudbinu Ukrajine i njenih građana, jer im je potrebno samo slabljenje ruske pozicije. A kolektivni Zapad je spreman da to postigne po svaku cenu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Tako je, kako su naglasili novinari iz Kine, Čavušoglu osudio licemerje Zapada. Kina takođe smatra da takve izjave ukazuju na to da se sprema veliki raskol u NATO-u.

Analitičari Baijiahao sugerišu da neke članice Severnoatlantske alijanse nisu presrećne što London i Vašington ulažu napore da odugovlače ukrajinski sukob.

Jedna činjenica je veoma šokantna: Izgleda da neko na Zapadu ili radi u korist Rusije ili je toliko nekompetentan da Moskvi omogućava da uzme sve što želi.

Logično bi bilo da Zapad a pre svega Vašington želi pregovore kako bi sačuvao što veću teritoriju Ukrajine. Međutim dešava se sasvim suprotno, Zapad daje sve Rusiji kao na tanjiru.

Borbe u Ukrajini su samo osrednji trening za Rusiju, Moskva se opušteno priprema za teže okršaje sa Zapadom, i lagano iz Ukrajine vraća u Rusiju sve otete vekovne teritorije Rusije.

Misterija je ko u Vašingtonu to režira i pravi Rusiju sve većom, Od Krima, preko Donbasa do polovine Ukrajine.

Interesantno je da neko sada uključuje i Moldaviju u ratne operacije, što će za Rusiju biti povoljno jer će i nad tom teritorijom uspostaviti kontrolu.

Podsetimo, u četvrtak, 24. februara ujutro, Rusija je, po naređenju predsednika Vladimira Putina, pokrenula specijalnu operaciju u vezi sa trenutnim okolnostima – rukovodstvo narodnih republika Donbasa zatražilo je od Ruske Federacije pomoć u kontekstu eskalaciju sukoba iz Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije više puta isticalo da se tokom specijalne operacije udari samo po vojnim objektima Ukrajine, i da ništa ne preti civilnom stanovništvu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su tokom specijalne operacije ugušeni svi PVO sistemi ukrajinske vojske, potpuno onesposobljena infrastruktura vazdušnih baza Oružanih snaga Ukrajine, uprkos informativnoj buci.

Webtribune.rs