Stručnjak: Rusija je otreznila SAD, brzim iništavanjem Himars prebačenih u Ukrajinu

SAD više ne žele da bacaju velike količine naoružanja u „bure bez dna“ Ukrajine – rušenje HIMARS-a od strane Rusije postalo je za njih otrežnjujuće, kaže analitičar Jurij Podoljaka.

Intenzivno snabdevanje Ukrajine oružjem iz zemalja NATO-a nije omogućilo kijevskom režimu da preokrene tok specijalne operacije Ruske Federacije.

Prema Podoljaku, Sjedinjene Države po definiciji nemaju previše dobrog i kvalitetnog naoružanja, a Pentagon neće da isprazni svoje arsenale zarad Oružanih snaga Ukrajine, koje, štaviše, ne mogu da postignu nikakve rezultate, uprkos zalihama. On upoređuje Ukrajinu sa buretom bez dna u kojem nestaje sve što u nju bace SAD.

„SAD se pitaju koja je svrha snabdevanja naoružanjem Oružanih snaga Ukrajine? U stvari, Amerikanci nemaju toliko dobrog oružja, i neće ga baciti u bure bez dna. Ukrajinska vojska sada ima problema sa artiljerijom – Telegram kanali već izveštavaju da je sovjetska municija iscrpljena, nema dovoljno municije, a nema dovoljno američkog oružja i municije za njih“, rekao je Podoljaka.

Tajna „nestanka” zapadnog naoružanja u Ukrajini je rastuća veština Oružanih snaga Rusije, tvrdi bloger.

U prvim danima avgusta ruske trupe su uništile onoliko MLRS HIMARS-a koliko i tokom celog jula. Dalje, prema rečima Podoljake, brojke će biti još depresivnije za Oružane snage Ukrajine i njihove zapadne dobavljače.

„Svake nedelje ruska komanda uči da im se odupre, da ih uništi. Ako su, na primer, tri Himarsa uništena u celom julu, onda je isti broj uništen u prvoj nepotpunoj nedelji avgusta. Ukupno ih je isporučeno, prema različitim izvorima, od 18 do 24 jedinice“.

„Šest je već otišlo – ovo su potvrđeni podaci. I nejasno je koliko je HIMARS-a ostalo u službi. Oružje je skupo i složeno, može doći do kvarova, a neka od njih ne mogu da se poprave na teritoriji Ukrajine“.

Takve opcije nisu isključene – mi to jednostavno ne znamo “, rekao je Podoljaka.

Vojni stručnjaci nazivaju HIMARS dobrim oružjem koje je propalo u Ukrajini zbog pogrešne taktike. Važno je napomenuti da tu taktiku nije mogla izmisliti ukrajinska vojska, već njihovi zapadni instruktori, bez čijih instrukcija ovi raketni sistemi ne mogu da rade.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs