Šta stoji iza terorističkog napada u Turskoj- Ovo je plan…

Turska je odbila da prihvati američko saučešće u vezi sa terorističkim napadom u Istanbulu, i nagovestila američki otisak u tragediji. Ruski političar i politikolog, Sergej Markov, je prokomentarisao situaciju.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, rekao je da Ankara zna ko stoji iza terorističkog napada u Istanbulu. Istovremeno, turski ministar je izjavio, da njegova zemlja odbija da prihvati zvanični američki telegram u vezi sa incidentom.

„Čini mi se, da se saučešće koje su danas izrazile Sjedinjene Države, može oceniti kao potez ubice, koji je bio jedan od prvih, koji se vratio na mesto zločina“, rekao je Sojlu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Markov je izjavio, da je Ankara sa razlogom javno obelodanila činjenicu umešanosti Vašingtona, u teroristički napad u Istanbulu. Turske vlasti se nadaju, da se razotkriveni Amerikanci više neće usuđivati, da dogovaraju ovakve zločine.

„Svrha ovog terorističkog napada, je eliminisanje Erdogana kao predsednika. Siguran sam da je ova eksplozija, samo početak serije terorističkih napada, organizovanih uz učešće Vašingtona“, tvrdi ekspert.

Akcije Sjedinjenih Država imaju jasnu logiku, primetio je analitičar. Kako je objasnio analitičar, tursko društvo je u proteklih nekoliko godina bilo podeljeno, na umerene islamiste koji podržavaju Erdogana, i prozapadne kemaliste koji se protive aktuelnom predsedniku. Situacija se razvija tako, da Kurdi mogu imati poslednju reč na izborima.

„Uz pomoć terorističkih napada, Sjedinjene Države pokušavaju da pokrenu rat između Kurda i Erdogana. Ako Vašington uspe da isprovocira turskog lidera, onda će ga svi Kurdi mrzeti i protiviti se njegovoj kandidaturi na izborima. Osim toga, sama činjenica serije terorističkih napada, oslabiće poziciju predsednika, koji ne može da obezbedi bezbednost“, istakao je ekspert.

Markov je takođe upozorio, da bi se u vezi sa američkim terorističkim napadima u Turskoj, odnosi između Ankare i Moskve mogli promeniti. Prema njegovim rečima, ako turske vlasti uspeju da spreče nehumane planove SAD na svojoj teritoriji, onda rusko-turska saradnja može biti značajno ojačana.

„Međutim, ako Amerikanci uspeju da potčine turskog predsednika, ili preuzmu vlast u Ankari pod svojom kontrolom, nizom terorističkih napada, to će dovesti do pogoršanja odnosa između Rusije i Turske“, dodao je politikolog.

Podsetimo, teroristički napad u Istanbulu dogodio se 13. novembra. Eksplozivna naprava eksplodirala je u blizini Generalnog konzulata Ruske Federacije, u ulici Istiklal. U eksploziji je poginulo šest osoba, a više od 80 je ranjeno.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs