Šta bi se desilo sa Srbijom kada bi se polarne kape otopile?

bbvbdswwhf

Kad bi se ostvarile kataklizmične prognoze naučnika i polarni pokrivač se zaista otopio, mapa sveta, pa i Srbije, doživela bi drastične promene.

Martin Vargic, grafički dizajner iz Slovačke, pustio je mašti na volju i napravio mapu koja pokazuje kako bi svet izgledao kada bi nivo mora bio za 79 metara viši nego što je danas. Vargic je pokušao da zamisli na šta bi Zemljaličila kada bi se ledene kape potpuno otopile, a voda slila u okeane.

Iako stručnjaci tvrde da ovaj scenario neće postati stvarnost tokom našeg životnog veka, klimatske promene su neminovne, a Vargic je upravo želeo da skrene pažnju javnosti na njihov značaj.

 v sndngwejvcd

Mapa Evrope u slučaju topljenja ledenih kapa

Sudeći po njegovoj mapi, nestalo bi više od polovine Engleske, uključujući i London. Amsterdam bi takođe bio potopljen, kao i Berlin, a Beograd bi ležao između Dunavskog zaliva sa zapadne i Crnog mora sa istočne strane.

Zbog povećanja nivoa mora, Vojvodinu kakvu danas znamo zamenilo bi neko novo Panonsko more koje bi se prostiralo između Beograda i Budimpešte, Zagreba i Bukurešta.

bvdsaiuvklsakcm

Kada je reč o SAD, pod vodom bi se našli veliki delovi istočne obale, što se odnosi i na gradove poput Njujorka, Hjustona, Majamija i Vašingtona.

bnsdfjsnv

Reka Amazon bi prelila korito i potopila velike delove Brazila, dok bi arteski basen progutao deo australijske teritorije.

– Na ovoj mapi sam radio poprilično dugo. Nacrtao sam je sam, digitalnim putem, koristeći topografske podatke agencije NASA – rekao je Martin Vargic.

bvdsmakjfdfdijcf

On kaže da se oduvek zanimao za uticaj čoveka na globalno zagrevanje i predviđa ne baš svetlu budućnost za našu planetu.

– Istraživanja pokazuju da polarne kape sadrže dovoljno vode da podignu nivo mora za 80 do 100 metara. To bi imalo katastrofalne posledice po ljudsku civilizaciju i biosferu – kaže Vargic.

Deo tih posledica vidimo već sada, kaže on, navodeći primere uragana, oluja i poplava.

vndjkzrgfsklnvdl

– Ako ne svedemo emisiju ugljen-dioksida na minimum, Zemlja će u 2100. godini biti za najmanje četiri stepena toplija nego danas – upozorava Vargic.

vndjkfhsdihfcdlk

Prema nekim podacima, nivo mora je porastao za 20 centimetara od 1880. godine, a predviđa se da bi do 2100. godine mogao da se podigne čak za 98 centimetara.

jvhdur38655hsbae

Gradovima kao što su Njujork, Los Anđeles i London navodno prete velike promene temperature do 2056. godine.

(Blic)