Naslovnica SPEKTAR Sprema se izdaja? Kina podržala antirusku rezoluciju u UN

Sprema se izdaja? Kina podržala antirusku rezoluciju u UN

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o saradnji sa Savetom Evrope, u kojoj se pominje „agresija“ Rusije na Ukrajinu. Među zemljama koje su glasale „za“ bila je i Kina.

Bivši službenik Kremlja, politikolog Dmitrij Žuravljov, u izjavi za medije, prokomentarisao je situaciju.

Prema mišljenju političkog analitičara, odluka Kine da podrži rezoluciju, koja se odnosi na Rusku Federaciju kao „agresora“, je čisto politička. To pokazuje nespremnost Pekinga da se sada suprotstavi Vašingtonu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Kinezi su odlučili da ne „talasaju“ previše… Peking čeka vojna operacija na Tajvanu u budućnosti, što će biti sigurno, pre ili kasnije. Tada će početi okršaj NR Kine i Amerikanaca, koji će stati na stranu Tajpeja. U međuvremenu, SAD su glavni kupac robe iz Kine, a to je posebno važno, jer je Evropa ekonomski mnogo potonula“, smatra Žuravljov.

Iako je NR Kina podržala antirusku rezoluciju UN, kineska strana i dalje smatra Rusku Federaciju vrednim saveznikom. Kina računa na to, da će se Moskva, kada počne operacija na Tajvanu, zauzeti za Peking, dodao je Žuravljov.

[adsenseyu1]

Predstavnici 122 zemlje podržali su rezoluciju UN o saradnji Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope. Jedna od tačaka je glasila da veze između dve organizacije treba jačati, posebno zbog izazova bez presedana, sa kojima se EU danas suočava nakon ruske „agresije“ na Ukrajinu. Antiruski dokument nisu podržale 23 države, uključujući i Rusiju.

Ruska Federacija je pokušala da skine rezoluciju sa razmatranja, zbog činjenice da je tekst dokumenta ispolitizovan. Međutim, protest RF je odbijen. Vredi dodati da su rezolucije Generalne skupštine UN savetodavne prirode.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]