ŠOK U RUSIJI: Generalni direktor za najopasnije rakete na svetu – PREDAO NACRTE STRANCIMA

Ruska istraga veruje da je generalni direktor Naučnoistraživačkog preduzeća hipersoničnih sistema (NIPGS) Aleksandar Kuranov preneo građaninu strane države podatke koji sadrže državne tajne o naučnim dostignućima, piše Interfaks, pozivajući se na dobro upućeni izvor.

„Prema preliminarnim podacima, Kuranov, koji se dugi niz godina bavi hipersoničnim tehnologijama, stranim državljanima je dao zatvorene informacije o ovim naučnim dostignućima“, rekao je sagovornik agencije.

U međuvremenu, drugi izvor rekao je agenciji da je Kuranov posebno bio uključen u razvoj hiperzvučnih aviona Ajaks.

„Ovo je modifikacija iz sovjetske ere, koja je, međutim, uvek ostao u polju interesovanja naučnika. 2000 -ih se rad na tome nastavio“, rekao je on.

Prema izvoru, u okviru modifikacije održani su sastanci i rad sa predstavnicima stranih država.

„Posebno su interesovanje pokazali predstavnici SAD i Kine“, rekao je izvor agencije. Međutim, on nije precizirao da li je pritvor Kuranova povezan sa ovim razvojem događaja.

Prema informacijama Lefortovskog suda u Moskvi, 12. avgusta registrovan je zahtev za hapšenje A.L.Kuranova, koji se tereti za veleizdaju (član 275. Krivičnog zakona Ruske Federacije).

Kako sledi iz spisa suda, predstavka će biti razmatrana u četvrtak u 16:00 časova po lokalnom vremenu. Inicijali pritvorenika podudaraju se sa inicijalima generalnog direktora Sankt Peterburškog naučnoistraživačkog preduzeća hipersoničnih sistema (NIPGS)  Kuranova Aleksandra Leonidoviča.

Agencija nema komentara istrage, predstavnika Kuranova i NIPGS -a na ovu situaciju.

Podsećamo da je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin, čelnik kompanije koja takođe učestvuje u razvoju raketnog naoružanja, nedavno izjavio da kazna za korupciju u vojnoj industriji treba da bude streljanje, i da se na taj način pomaže agresoru.

(pravda.rs)