Šojgu: Rusija ratuje sa celim Zapadom – Ukrajina izgubila pola vojske

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poručio je da Rusija ne ratuje samo sa Ukrajinom, već sa celim Zapadom. On kaže i da Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, a da će tokom delimične mobilizacije biti pozvano 300.000 rezervista.

Šojgu, koji se obratio naciji posle Vladimira Putina, rekao je da Zapad isporučuje ogromnu količinu oružja Ukrajini i ono se koristi za napade na civilno stanovništvo.

„Mi smo zaista u ratu sa kolektivnim Zapadom plus NATO. Kada govorimo o tome, ne mislimo samo na naoružanje koje se isporučuje u ogromnim količinama, već, naravno, i na sisteme. To su sistemi komunikacije, sistemi za obradu informacija“, rekao je Šojgu, a prenosi Sputnjik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Oko 200 civilnih satelita, svi sateliti NATO-a, rade u interesu Ukrajine, kaže.

Šojgu je izjavio da je Ukrajina već izgubila pola vojske – više od 100.000 ljudi – 61.207 poginulih, 49.368 ranjenih.

Putin je prethodno objavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji i najavio oštar odgovor NATO-u ako bude narušen teritorijalni integritet Rusije. On je kazao da će u odbranu zemlje biti upotrebljena sva sredstva i dodao da to nije blef.

Ruska vojska tokom specijalne operacije izgubila je 5.937 vojnika

Ministar odbrane Sergej Šojgu precizirao je da je ruska strana izgubila 5.937 vojinka, dok se skoro 90% ranjenih vratilo na dužnost.

Po njegovim rečima, zapad isporučuje ogromnu količinu oružja Ukrajini.

(n1,sputnik)