Sohu: „Bajden će dobiti hladan tuš jer SAD više nema dominaciju a EU nije svetska sila“

Bajden će dobiti hladan tuš na samitu G20, pišu autori kineskog izdanja Sohu. 

„Amerika se vratila“ bila je Bajdenova poruka na njegovom prvom samitu G20 kao predsednika SAD pre dve godine. Sada Sjedinjene Države i dalje žele da kažu svetu da su svetski hegemon.

„Ohrabren iznenađujuće snažnim srednjoročnim rezultatima Demokratske stranke, Bajden se takođe nada da će ponovo potvrditi globalno liderstvo SAD“, napisali su analitičari Kine.

Napominju da se Bajden ovog puta fokusirao na Kinu i Rusiju. Što se tiče kinesko-američkih odnosa, oni su najgori u poslednjih nekoliko decenija, a SAD treba da ubede Peking u sopstvenu moć.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Što se Rusije tiče, to je još očiglednije: američka delegacija se nada da će „izolovati” Moskvu tako što će joj pokazati da većina sveta navodno stoji na strani Sjedinjenih Država.

Međutim, u stvarnosti će, kako naglašavaju autori Sohua, samit G20 biti ozbiljan test za liderstvo SAD, jer ih ne podržavaju sve zemlje. Svet ide ka multipolarnosti, a Zapad u velikoj meri gubi svoje pozicije prema Istoku.

„Bajden će dobiti hladan tuš jer mnoge države veruju da se SAD degradiraju i da više nemaju apsolutnu dominaciju“, stoji u izdanju.

Slično, situacija se razvija i za Evropsku uniju, koja je potpuno prestala da bude značajan igrač. EU, zajedno sa SAD i UK, želi da ubedi druge zemlje da podrže Zapad. Ali, iako su evropski predstavnici pokušavali da oblikuju geopolitiku, nisu uspeli da urade ono što su planirali – to je pokazatelj krize sa kojom se suočavaju.

„Evropa više nije svetska sila“, rezimirali su kineski stručnjaci.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs