Naslovnica SPEKTAR Skot Riter: Rusija skoncentrisala moćan vojni potencijal – Evo kada će se...

Skot Riter: Rusija skoncentrisala moćan vojni potencijal – Evo kada će se završiti

Sa čisto vojne tačke gledišta, Oružane snage Ukrajine nemaju načina da poraze rusku vojsku, Kijev će biti poražen do početka jesen – uveren je bivši inspektor UN za oružje u Iraku Skot Riter.

„Lično verujem da je Rusija skoncentrisala moćan vojni potencijal kako bi porazila Ukrajinu do kraja ovog leta ili početkom jeseni“, rekao je Riter na predstavljanju svoje knjige „Trka u razoružanj“ u Sankt Peterburgu.

Bivši američki pomorski obaveštajac je takođe rekao da tokom ukrajinskog sukoba SAD rizikuju da izgube svoju poziciju globalnog hegemona.

Ranije, u aprilu, Riter je Ukrajinu nazvao trulim brodom i pozvao Evropu da prestane da podržava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog jer se „svaka zemlja brine samo za svoje interese“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istog meseca je rekao da Kijev pokušava značajno umanji svoje gubitke i naveo da su od početka ruske specijalne operacije Oružane snage Ukrajine izgubile više od 330 hiljada ljudi, uključujući 83 hiljade vojnih lica koja Kijenjv vodi kao „nestala“.

Neuspeh Kijeva je 4. maja predvideo i šef komiteta za odbranu Saveta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Viktor Bondarev.

[adsenseyu1]

Objasnio je da je ukrajinska armija „već ozbiljno iscrpljena“, a i da se suočava sa nedostatkom artiljerijskih projektila sa kojima će imati velike probleme već narednih dana.

Njegovo mišljenje je da će stanje stvari u svetu zavisiti od ekonomskih blokova koji se formiraju. Na jednoj strani su SAD i njihovi saveznici – Japan, Južna Koreja, Australija, zemlje NATO, a na drugoj – BRIKS u koji streme i Argentina, Iran, Egipat, Saudijska Arabija…

Riter je u nastavku ukazao:

„Ne treba da predviđamo kraj unipolarnog sveta, on je već nastupio, to je sasvim očigledno. Sjedinjene Države su prestale da budu globalni hegemon… Zbog toga nas čeka još jedan hladni rat“.

On smatra da je jedno od ključnih pitanja: „Da li će novi savez zemalja u orbiti Sjedinjenih Država moći i hteti da se dogovara sa BRIKS-om?“

[adsenseyu4]

Zaključno je dodao: „Svet se cepa na dva dela. Prelom će biti veoma bolan, a ako ne izgorimo u vatri nuklearnog Armagedona, onda ćemo imati dva pola. Konture se već pojavljuju. Na jednoj strani su SAD i njihovi vazali, a na drugoj Rusija i Kina i njihovi saveznici“.


(Fakti)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte