Sjedinjene Države će rasporediti elitnu diviziju u Evropi

Pentagon će, u okviru jačanja istočnog krila NATO-a, rasporediti vojno osoblje elitne 101. vazdušno-desantne divizije američke vojske u Evropu, objavila je stalna misija te zemlje pri NATO-u na Tviteru.

Kako su precizirali u resoru, Vašington će Evropi vratiti diviziju koja je aktivno učestvovala u neprijateljstvima u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

„Posle 80 godina, 101. vazdušno-desantna divizija, poznata kao Orlovi koji vrište, vraća se u Evropu“, navodi se u saopštenju.

Broj jedinica biće oko 2.400 vojnih lica. Oni će biti smešteni na teritoriji baza u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Moraće da štite vazdušni bok Severnoatlantske alijanse.

U junu je objavljeno o skorom jačanju istočnog krila alijanse. Učesnici samita NATO-a u Madridu usvojili su novi strateški koncept, kojim je Rusija zvanično priznata kao najveća pretnja bezbednosti. Glavni razlog za ovu odluku bile su vojne operacije u Ukrajini.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs