SAD rizikuju kao nikad do sada direktan sukob sa Kinom: Vojni manevri blizu kineske granice

Ova vest dolazi nakon napetosti između Vašingtona i Pekinga zbog posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Kina je, kao odgovor na posetu, izvela brojne vojne vežbe bojeve vatre u Tajvanskom moreuzu, i suspendovala niz sporazuma sa SAD u tom procesu.

Ipak, tenzije bi mogle biti dodatno izazvane zbog planova za održavanje zajedničkih indoameričkih vežbi u blizini granice sa Kinom.

„Zajednička vežba SADS i Indije biće održana u državi Utarakand u južnoj Aziji od 18. do 31. oktobra“, potvrdila je pacifička komanda američke vojske.

Očekuje se da će se vežbe održati na nadmorskoj visini od 10.000 stopa i fokusiraće se na borbenu obuku.

Međutim, vežba nije nova pojava i održava se svake godine između Delhija i Vašingtona.

Major američke vojske Pacifika DŽonatan Luis, koji se bavi javnim poslovima, rekao je medijima da se strategija za ovogodišnju vežbu fokusira na operacije po hladnom vremenu i na velikim visinama, u okruženju koje predstavlja posebne izazove.

U sličnom potezu ranije ove godine, saveznici SAD i NATO-a učestvovali su u operaciji „Hladni odgovor“ na Arktiku, ponovo osmišljenoj za vežbanje u izazovnim uslovima životne sredine.

Tenzija je, međutim, ovom prilikom velika zbog blizine kineske granice.

Auli je udaljen oko 95 km od linije stvarne kontrole (LAC), sporne granice između Indije i Kine.

Indija je ranije bila domaćin vežbe u Utarakhandu, uključujući 2014, 2016. i 2018, ali sve te vežbe su izvedene u podnožju, na 300 km od granice sa Kinom.

Tokom posete Indiji ove godine, komandant Pacifičke vojske SAD general Čarls Flin, opisao je kinesko vojno jačanje blizu sporne granice kao „alarmantno“.

Portparol američkog ministarstva odbrane rekao je da su veze sa Indijom „jedan od najvažnijih elemenata naše zajedničke vizije o slobodnom i otvorenom indo-pacifičkom regionu“.

Govoreći o vežbama, portparol je nastavio: „Jedan važan element ovog šireg napora uključuje vežbe i treninge, a upravo je ovo jedna takva godišnja bilateralna vežba, dizajnirana da poboljša naše kapacitete za rešavanje niza regionalnih bezbednosnih izazova.

Kina je odgovorila na vežbu sopstvenim vežbama bojeve vatre, na svojoj zapadnoj granici sa Indijom.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs