Zlatno piće koje „značajno smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi“

Put koji vodi do dugovečnosti pun je opasnosti. Hronične bolesti čekaju vas na svakom koraku. Najozbiljnija pretnja je koronarna bolest srca, koja je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta.

Međutim, još uvek možete da se zaštitite od ove bolesti tako što ćete napraviti niz promena u ishrani.

Nalazi nove pregledne studije, nedvosmisleno pokazuju da redovno pijenje čaja od kamilice ima mnogo zdravstvenih koristi.

Čaj od kamilice je napitak od biljke koja je široko rasprostranjena u južnoj i istočnoj Evropi.

Rezultati nove studije pokazuju da čaj od kamilice ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od koronarne bolesti srca.

Autori studije su zaključili da je redovna konzumacija čaja od kamilice rezultirala „značajnim snižavanjem nivoa holesterola i poboljšanju nivoa glukoze, insulina i lipida u krvi“.

Ovo je važno jer su visoki nivoi holesterola i glukoze preteča brojnih bolesti, uključujući koronarnu bolest srca.

Do ovog zaključka došli su naučnici u toku anketne studije, čija je svrha bila da se prouči efekat tri biljna čaja – od kamilice, šipka i nane – na zdravlje žena.

U svom radu, naučnici su odabrali niz randomizovanih kontrolisanih ispitivanja iz baze recenziranih naučnih radova.

„Pošto smo želeli da proučimo mehanizme delovanja (odnosno kako tačno deluje biljni čaj – a ne samo da li deluje uopšte – u slučaju raznih bolesti), odabrali smo studije o dejstvu čajeva i biljnih ekstrakata koji su sprovedene u laboratorijskim uslovima“, objasnila je dr Gill Jenkins, koautor studije i savetnik Savetodavnog panela za čaj.

„Takve studije zaista mogu pomoći da se razume kako biljni čajevi i njihovi sastojci utiču na različite organe i stanje tela u celini“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, rezultati njihove studije pokazali su da čaj od kamilice pomaže da se nosi sa problemima kao što su nesanica i anksioznost, od kojih oba doprinose razvoju srčanih bolesti.

„Poboljšanje kvaliteta sna i smanjenje anksioznosti mogu poboljšati funkciju mozga, što sugeriše da ispijanje čaja od kamilice indirektno poboljšava funkciju mozga, dok je njegov direktan efekat- da smiruje“, kaže doktorka.

Opšte preporuke za smanjenje rizika od razvoja koronarne bolesti srca

Nacionalna zdravstvena služba savetuje da je potrebno smanjiti količinu soli u ishrani (ne više od šest grama dnevno), jer prekomerna konzumacija dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak povećava rizik od srčanih bolesti jer primorava srce da radi jače da pumpa krv po celom telu.

Šest grama soli je otprilike jedna kašičica.

Takođe bi trebalo da ograničite unos hrane bogate zasićenim mastima jer to dovodi do povećanja nivoa holesterola u krvi.

Namirnice bogate zasićenim mastima uključuju pite od mesa, kobasice, masno meso, puter.

Najbolji način da održite zdravu težinu, koja je takođe jedan od ključeva za prevenciju srčanih bolesti, jeste da kombinujete zdravu ishranu sa redovnim vežbanjem.

„Bilo koji oblik aerobne vežbe, kao što su hodanje, plivanje i ples, čini da vaše srce radi teže i pomaže u održavanju zdravlja“, pišu stručnjaci Nacionalne zdravstvene službe.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs