Naslovnica SPEKTAR „Situacija na frontu je toliko loša- SAD spremne na drastičnu promenu stava!“

„Situacija na frontu je toliko loša- SAD spremne na drastičnu promenu stava!“

Kako situacija na frontu postaje preteća za Ukrajinu, SAD ozbiljno razmatraju odustajanje od svog principijelnog stava o najmanje dva pitanja, primećuje nemački časopis Fokus.

Tako je američki državni sekretar rekao da Ukrajina sama može da odluči na koje ciljeve da udari. Osim toga, moguće je da će instruktori NATO-a obučavati ukrajinsku vojsku direktno na ukrajinskoj teritoriji.

Situacija na frontu preti Ukrajini, pa se čini da su SAD spremne na ozbiljne ustupke, piše nemački časopis Fokus. Eksperti sa uzbunom posmatraju tekuću ofanzivu ruskih oružanih snaga, uključujući i oblast Harkova.

Tokom svoje posete Kijevu ove nedelje, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD neće ohrabrivati Ukrajinu da napadne mete u Rusiji – ali da na kraju odluku o takvim stvarima treba da donese sama zemlja.

Ove reči se mogu smatrati dozvolom za upotrebu američkog oružja na ruskoj teritoriji. Dugo se ovo smatralo velikim tabuom. „ Prema međunarodnom pravu, Ukrajina ima pravo da napada mete u Rusiji “, objašnjava vojni ekspert Gerhard Mangot.

„Međutim, ovo će značajno povećati tenzije između NATO-a i Rusije- naći ćemo se u sivoj zoni sa rizikom od eskalacije sukoba, koju niko ne može predvideti ili kontrolisati.”

„Činjenica da državni sekretar Blinken ukazuje da Ukrajina sama odlučuje o ciljevima svojih vojnih napada objašnjava se činjenicom da Rusija napada na severu ne sa ukrajinske, već sa ruske teritorije“, rekao je politikolog Tomas Jeger iz Univerzitet u Kelnu.

U međuvremenu, načelnik američkog štaba više ne isključuje slanje instruktora NATO-a u Ukrajinu. Do sada su SAD odbacile tu ideju, ali „s vremenom ćemo možda stići tamo“, rekao je general Čarls K. Braun mlađi.

Logistika potrebna za obuku ukrajinskih vojnika u inostranstvu zahteva mnogo vremena, koje Ukrajina nema. Stoga se Vlada Zelenskog obratila Sjedinjenim Državama i NATO-u sa zahtevom da obuče 150 hiljada regruta bliže liniji fronta.

Treneri NATO-a u Ukrajini biće glavna meta ruske vojske, tako da moraju biti snažno zaštićeni sistemima protivvazdušne odbrane.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social