Naslovnica SPEKTAR Simor Herš: Pregovori o Ukrajini su u toku, ali bez učešća SAD

Simor Herš: Pregovori o Ukrajini su u toku, ali bez učešća SAD

Laureat Pulicerove nagrade Simorr Herš, koji je postao poznat u Rusiji zahvaljujući svom istraživanju o sabotažama „Severnih tokova“, napisao je kolumnu za portal „Substack“, s oštrom kritikom spoljne politike Bajdenove administracije.

„Ozbiljni mirovni pregovori su već u toku. Visoki američki zvaničnik mi je rekao da Putin ima ono što želi u Ukrajini, i da je odložio punu ofanzivu na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, dok se vode pregovori o mogućem rešenju. Bela kuća je zahvaćena krizom i ti pregovori se vode bez ikakvog poznatog direktnog učešća Vašingtona“, tvrdi on.

Takođe, nije jasno, piše Herš, šta čeka Vladimira Zelenskog, koji je navodno trenutno razočaran situacijom.

„Niko ne zna šta će se desiti sa Zelenskim,“ rekao mi je zvaničnik. „Lanac akcija za njega postaje sve kraći svakim danom. Rusija pojačava svoje raketne udare na gradove širom Ukrajine“, dodao je on.

Prema procenama Herša, politika Džoa Bajdena postala je kako politička, tako i humanitarna katastrofa ne samo za SAD, već i za mnoge delove sveta.

„Ovo su trenutne katastrofe u Ukrajini, gde pobeđuje „omraženi“ Vladimir Putin, ruski predsednik, i u Gazi, gde Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, gubi krvavi rat sa Hamasom kao i poštovanje većeg dela sveta“, piše novinar u svom blogu.

Takođe, Herš podržava mišljenje da su Bajden i njegova okolina, na čelu sa Blinkenom i Salivanom „pomogli da se isprovocira rat u Ukrajini i podržali Netanjahua“.

„Da, Putin je započeo rat u Ukrajini, ali mnogi u svetu spoljne politike ovde i u Evropi smatrali su da on to možda ne bi učinio, da je Bela kuća ranije ovlastila Blinkena da uveri Putina da Ukrajina neće postati članica Organizacije severnoatlantskog ugovora.

Danas u Vašingtonu počinje sastanak posvećen sedamdeset petoj godišnjici, i prema predviđenom saopštenju za štampu, on će se fokusirati na načine, da se Ukrajina uveri u nepromenjivu podršku NATO-a“,  piše on.

Uprkos nekim ranim gubicima, Rusija, sa svojom prednošću u vazdušnim i kopnenim snagama, sada dominira u ratu, i uprkos slabom interesu Vašingtona, vode se ozbiljni mirovni pregovori, tvrdi Herš.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social