Sasvim očigledne namere: Lažni napad u Poljskoj pa opšti rat sa Rusijom – Sve će se završiti u nuklearnom ognju

Nakon što su dve rakete iz Ukrajine pale na teritoriju Poljsku, usledile su reakcije država NATO članica.

Članice NATO-a oštro su reagovale na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će u uz konsultacije sa saveznicima „braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse“.

„Najnovije vesti iz Poljske su najviše zabrinjavajuće. Blisko se konsultujemo sa Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Potpuno smo solidarni sa našim bliskim saveznikom Poljskom“, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks objavio je na Tviteru o ruskom raketnom napadu na Poljsku, napisavši:

„Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalili su rakete koje ne gađaju samo ukrajinske civile već su i sletele na teritoriji NATO-a u Poljskoj. Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin“, napisao je letonski ministar.

Nakon razgovora sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom o današnjoj eksploziji u Poljskoj, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je „važno da se utvrde sve činjenice“.

„Izrazio sam saučešće zbog gubitka ljudskih života. NATO prati situaciju i saveznici se konsultuju. Važno je da se utvrde sve činjenice“, naveo je Stoltenberg na Tviteru, prenosi Si-En-En.

Makron i Fon der Lajen solidarni s Poljskom

Povodom izveštaja o eksploziji na poljskoj teritoriji nadomak granice s Ukrajinom, večeras se oglasila Jelisejska palata i poručila da će sutrašnji sastanak lidera G20 biti važan za podizanje svesti o ratu u Ukrajini.Iz kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona saopšteno je da je on bio u kontaktu sa poljskim vlastima i da je u toku sa situacijom, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je večeras da je „uznemirena“ izveštajima o eksploziji u Poljskoj.

„Pažljivo pratimo situaciju i u kontaktu smo sa poljskim vlastima, sa našim partnerima i saveznicima“, napisala je ona na Tviteru, izrazivši saučešće uz „najsnažniju poruku podrške i solidarnosti sa Poljskom i ukrajinskim prijateljima“.

Vlasti odlučile: Podiže se nivo spremnosti vojske, pokreće član 4

Potparol poljske vlade Pjotr Miler upravo je održao konferenciju za novinare u glavnom gradu Varšavi.

On je rekao da vlada podiže nivo spremnosti vojske kao odgovor na eksploziju blizu granice sa Ukrajinom.

Miler je potvrdio da su dve osobe ubijene ranije u utorak.

On je rekao novinarima da vlada razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo da će se sastanak članica NATO-a održati nakon što im se ugrozi „teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost“.

Poljski predsednik razgovaraće sa Volodimirom Zelenskim posle razgovora sa Džozefom Bajdenom, saopštili su u Varšavi.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(b92,net,blic)