SAD više ne kriju činjenicu da nastoje da unište Rusiju – Nema povratka

SAD nikada neće odustati od dolara i zadržati svoj status svetske valute, sve dok se koristi protiv Rusije. Ovo je izjavio politikolog iz Vašingtona, Dmitrij Sajms.

Problemi dolara kao međunarodne valute pogoršani su sankcijama Rusiji. Sve više zemalja i kompanija napušta američku valutu, plašeći se ograničenja, hapšenja, blokiranja računa i operacija.

Međutim, „bolest“ dolara, kao i bilo koji drugi problem ove valute, neće dovesti do njenog eliminisanja kasnijim stvaranjem novog američkog instrumenta poravnanja. Razlog za takvo pridržavanje principa Sajms vidi u Rusiji, koju Vašington želi da potisne.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Možete reći da će SAD želeti da same unište dolar, ali to se neće dogoditi. Zato što su SAD previše uključene u održavanje dolara kao vodeće svetske valute. Da to nije slučaj, želim da kažem da Amerika ne bi bila u stanju da tako efikasno sprovodi sankcije, ne bi mogla na takav način da mobiliše saveznike protiv Rusije“, rekao je Sajms.

Pokoravajući države uz pomoć dolara, SAD žele da nateraju više nezavisnih zemalja na antirusku politiku i poštovanje sankcija. Politikolog je napomenuo, da će to biti ključna tema sastanka G7 u Hirošimi.

Vašington ima za cilj da promoviše takozvane sekundarne sankcije- da izvrši pritisak na zemlje poput Indije i Kazahstana, da manje sarađuju sa Ruskom Federacijom, i manje ignorišu sankcije Zapada u smislu njihovog zaobilaženja. Sajms zaključuje, da konfrontacija ide dalje od trenutne podrške Ukrajini.

SAD više ne kriju činjenicu da nastoje da unište Rusiju.

„Ako bi glavni cilj kolektivnog Zapada bio da zaštiti Ukrajinu, onda bi ovo bila jedna strategija. Ako je strategija da se Rusiji nanese fundamentalni poraz, onda, naravno, nakon sklapanja bilokakvih sporazuma sa Ukrajinom, želja za obračunom sa Ruskom Federacijom neće nestati.

Nažalost, ovo je svet u kome živimo – i nešto na šta svi moramo da budemo spremni“, rekao je Sajms.

SAD su se ponovno približile gornjoj granici nacionalnog duga, a analitičari upozoravaju da bi proglašenje državnog bankrota, praktično srušilo ceo finansijski sistem svetske ekonomije.

Investitori i poslovni novinari primećuju, da sumnje u pouzdanost dolara sve češće teraju igrače na globalnom tržištu da traže alternativu.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte