Naslovnica SPEKTAR Napravljeni ozbiljni prekršaji: Predaja Krima sovjetskoj Ukrajini nije bila pravno formalizovana

Napravljeni ozbiljni prekršaji: Predaja Krima sovjetskoj Ukrajini nije bila pravno formalizovana

Proces predaje Krima Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici 1954. godine nije bio pravno formalizovan, rekao je za Sputnjik šef regionalnog parlamenta Vladimir Konstantinov.

„Pažljivom analizom tog pitanja očigledno je da nikada nismo ni izašli iz sastava Rusije čije se granice nisu menjale 1954. godine, a samim tim ni 2014. godine (kada je održan referendum o vraćanju poluostrva u sastav Rusije). Proces našeg prijema, predaje ne samo da je bio grubo ignorisanje političke volje Krimljana, nego nije bio ni pravno formalizovan“, rekao je Konstantinov.

Kako ističe, napravljeni su ozbiljni, grubi prekršaji, te da se postavlja pitanje kako je uopšte tako nešto moglo da se dogodi.

Konstantinov objašnjava da organi, koji su doneli odluku o prebacivanju Krima iz sastava jedne republike u drugu, nisu imali ovlašćenja da to urade.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„To je kao kada bi državni savet Krima doneo odluku da Teksas pređe u sastav Meksika. Kao drugo, vrhovni saveti republika uopšte nisu doneli odluku o predaji poluostrva. I treće, nisu označenje granice savezničkih republika nakon što je Krim promenio ‘prebivalište’, a to je ključni momenat prilikom donošenja takve odluke. A da ne pominjemo činjenicu da nisu održani referendumi koje je podrazumevao Ustav SSSR“, objašnjava zvaničnik.

Pored toga, dodaje, kada je Krim prešao u sastav Ukrajinske SSR nije postojao dokument koji bi davao garancije za zaštitu kulturne, jezičke i svih regionalnih tradicija.

[adsenseyu1]

„Sve to je samo mali deo prekršaja koji su napravljeni. Polazeći od toga, Krim se nalazi u sastavu Rusije po zakonu koji je bio na snazi do 1954. godine i znači da nikada nije ni izašao iz njenog sastava“, zaključio je Konstantinov.

Ranije je Konstantinov saopštio da prezidijum krimskog parlamenta pokreće pitanje poništenja odluke, donete 1954. godine o predaji poluostrva Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Krimska oblast se nalazila u sastavu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike do 19. februara 1954. godine. Tada je Prezidijum Vrhovnog saveta Sovjetskog Saveza izdao ukaz o njenom prelasku u sastav Ukrajinsku SSR. Inicijator je bio sovjetski lider Nikita Hruščov koji je dugo radio u Ukrajini. Nakon raspada SSSR-a, poluostrvo je ostalo u sastavu Ukrajine.

Krim je ponovo postao ruski region nakon referenduma održanog na poluostrvu u martu 2014. godine, nakon državnog udara u Ukrajini. Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

(Sputnik)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]