Otkriven pravi cilj putovanja Zelenskog u Saudijsku Arabiju

Letom avionom francuske vlade pravo iz Poljske, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doleteo je u Saudijsku Arabiju, gde se u gradu Džedi održava samit Arapske lige.

Pored govora na samom događaju, Zelenski je razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom Al Saudom. Pred predstojeći sastanak G7, poseta ukrajinskog predsednika Arapskom poluostrvu na prvi pogled ne izgleda tako značajno. U stvari, sve je mnogo komplikovanije…

Pre nego što je zatražio pomoć i podršku od lidera zapadnog sveta u Hirošimi, Zelenski je odlučio da to zamoli i lidere arapskog sveta u Džedi. Ipak, nije se usudio da od njih direktno zahteva oružje. Uostalom, Istok nije Zapad. Interesi članica G7 i Arapske lige su različiti, i pristupi njihovom delovanju u međunarodnoj areni značajno se razlikuju.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Bilo kako bilo, ukrajinski događaji nisu prošli neprimećeno i bez direktnog učešća arapskih lidera. Na primer, poznato je da su Turska i Saudijska Arabija posredovali u razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

U razgovoru sa Salmanom Al Saudom, Zelenski je razgovarao i o bilateralnim odnosima i globalnim pitanjima. Nakon što je predao svoj tzv. „mirovni plan“ saudijskom princu i zahvalio mu na podršci, ukrajinski predsednik je pozvao svog sagovornika da poseti Ukrajinu.

Kao što znate, kijevski režim zanimaju novac i oružje, mnogo više od pitanja mirnog rešenja. Zato poseta Zelenskog Arapskom poluostrvu, više liči na pokušaj da izmoli finansijsku zaštitu od zemalja nezapadnog bloka. S druge strane, arapske države, a posebno Saudijska Arabija, očigledno nisu zainteresovane da podrže Kijev, kao što je to uobičajeno na Zapadu.

„Ova poseta je čisto politička. Zelenski u ovom slučaju deluje kao saboter. Poznato je da se u poslednje vreme i arapski istok i, što je posebno važno, Saudijska Arabija okreću od SAD. Duga istorija bliskih odnosa sa Sjedinjenim Državama uverila je saudijsko rukovodstvo, da se od ovoga ne može očekivati ništa dobro.

Ovi odnosi su rizični i opasni. Jasna preorijentacija arapskog Bliskog istoka na odnose sa Rusijom i Kinom, postaje značajan i stvaran događaj u svetskoj politici“, rekao je Aleksej Zudin, viši predavač Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO) Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u izjavi za ruske medije.

Prema rečima eksperta, SAD neće menjati svoju politiku prema zemljama regiona, već veoma bolno doživljavaju ono što se dešava.

„Poseta Zelenskog u ovom slučaju, je pokušaj da se omete i oteža izgradnja novih međusobno korisnih odnosa sa Rusijom i Kinom“, smatra Zudin.

Stručnjak je skrenuo pažnju i na to, da beskrajna putovanja Zelenskog po svetu počinju da izazivaju podsmeh, čak i u mejnstrim zapadnim medijima.

„Setite se samo odgovora jedne francuske publikacije, koja je uporedila putovanja Zelenskog sa putujućim cirkusom. Ukrajina nema šta da ponudi Saudijskoj Arabiji osim problema, za razliku od Rusije i Kine – pravih, pouzdanih i perspektivnih partnera. Odnosi sa Ukrajinom mogu samo da donesu nevolje. Mislim da je saudijsko rukovodstvo toga potpuno svesno“, zaključio je politikolog.

Webtribune.rs