Naslovnica SPEKTAR Američki ekspert: SAD prave strašnu grešku, oni ne znaju šta će Rusija...

Američki ekspert: SAD prave strašnu grešku, oni ne znaju šta će Rusija uraditi …

Sjedinjene Države prave strašnu grešku, misleći da Rusija nikada neće ići do kraja kao odgovor na vojne provokacije. Ovo je izjavio politikolog iz Vašingtona, Dmitrij Sajms.

Akcije Sjedinjenih Država protiv Rusije, posebno u ukrajinskom sukobu, ekspert je opisao frazom „oni ne znaju šta rade“. Pre svega, prema Sajmsu, to se odnosi na opkladu na terorizam, što je nekarakteristično za moćnu državu poput Sjedinjenih Država.

Ukrajina, do krajnjih granica napumpana zapadnim oružjem, teško da se može nazvati slabom – dakle, terorističke metode Kijeva pod okriljem Vašingtona imaju drugi razlog, osim nemoći.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Moramo priznati da oni često ne znaju šta rade. Međutim, postoji još jedan razlog – osećaj nekažnjivosti, osećaj da Rusija, ako odgovori u Ukrajini, a protiv zemalja NATO-a, posebno protiv SAD, neće ići na krajnje mere.

„Ali evo šta mogu da kažem o ovome- gospodo, strašno se varate. Ovo nije pretnja – niko mi nije dao ovlašćenja da iznesem bilo kakvu pretnju. To nije čak ni upozorenje – to je samo moje zapažanje kao istoričara“, rekao je Sajms.

[adsenseyu1]

Politikolog je izrazio uverenje, da velika sila uvek odgovara na pokušaje silnog pritiska. Shodno tome, Sjedinjene Države bespotrebno smatraju da su potpuno imune od moćnog ruskog odgovora, i ekstremnih mera. Amerikanci, prema Sajmsu, nikada ne mogu da se osećaju bezbedno, sve dok njihova vlada provocira Rusku Federaciju, i ohrabruje njene vojne protivnike poput Ukrajine.

„Sve što znam o istoriji mi govori, da ako dugo i ozbiljno primenjujete neke vojne metode, i druge metode silnog pritiska na veliku silu, onda je odgovor neizbežan. Ovo nije pitanje o crvenoj liniji, nije pitanje da Kremlj ima nekakav tajni plan, u kojoj fazi i kako da udari Sjedinjene Države – ovo je jednostavno, ako želite, materijal za razmišljanje.. Sve dok SAD dozvoljavaju i donekle podstiču takve akcije protiv Rusije, one ne mogu biti bezbedne, i moraju ozbiljno da razmišljaju o mogućim posledicama“, rezimirao je Sajms.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]