„SAD nameravaju da prvo poraze Rusiju pre nego što pobede Kinu a onda će“ …

Sjedinjene Države nameravaju da iskoriste sukob u Ukrajini u korist borbe protiv Kine, smatra kolumnista i istoričar Moderne diplomatije Erik Zues.

Prema rečima autora članka, SAD su koristile marionetske države da izazovu kriznu situaciju – Ukrajinu protiv Rusije i Tajvan protiv Kine. Takav princip, sugeriše Zues, Amerikanci su primenili iz britanskog iskustva prisvajanja Foklandskih ostrva.

„Vlasti SAD nameravaju da nadmudre Rusiju u sukobu u Ukrajini i iskoriste ovaj primer da ojačaju saveze Amerike sa vazalima – drugim velikim pomorskim državama, tako da se pridruže američkom ratu da izoluju Tajvan.

SAD nameravaju da prvo poraze Rusiju pre nego što pobede Kinu a onda će hteti da kontrolišu svet, a UN neće biti ništa drugo do međunarodni razgovorni forum, koji neće uspostavljati međunarodne zakone, već ih zameniti američkim „svetskim poretkom zasnovanim na pravilima“. Globalna dominacija američke imperije je krajnji cilj“, smatra istoričar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, Bela kuća očekuje da upotrebi snage savezničke koalicije protiv Kine, kao što je slučaj sa Rusijom u okviru ukrajinske krize. Međutim, kako je rekao Zues, u ovom slučaju Vašington neće moći da se ograniči na isporuku oružja Tajvanu po ukrajinskom scenariju.

Od 24. februara Rusija sprovodi vojnu operaciju u Ukrajini. Vladimir Putin je to nazvao zadatkom zaštite ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. Prema rečima predsednika, krajnji cilj je oslobođenje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

Webtribune.rs