Rusija nadigrala SAD na samitu G20

SAD i njihovi saveznici hteli su da ponize Rusiju, upotrebom završnog saopštenja na samitu G20. Međutim, Amerikanci to nisu uspeli. Situaciju je prokomentarisao ruski politikolog, Vladimir Kornilov.

Britansko izdanje „Financial Times-a“ prenelo je, da su se na samitu G20 u Indoneziji, sve zemlje složile, da sve sukobe treba rešavati mirnim putem. S tim u vezi, zapadni mediji su počeli da dostavljaju završno saopštenje zemalja G20, kao zajedničku „osudu“ Ruske Federacije za rat u Ukrajini.

„Ekonomske poteškoće zbog sukoba u Ukrajini, pomogle su da se svet u razvoju podstakne ka izolaciji Moskve“, navodi se u publikaciji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Izdanje ne precizira, da su pre dve nedelje, zapadni političari ponudili da potpišu otvoreno antirusko saopštenje, sa direktnom osudom zemalja G20. Međutim, Sjedinjene Države i njihovi sateliti naišli su na jak otpor, a tekst saopštenja je bio podvrgnut značajnoj redukciji.

Kako je primetio politikolog Kornilov, sada u zapadnim medijima ima mnogo laži i manipulacija, o konačnom kominikeu G20. Informacioni resursi pod kontrolom Zapada, na svaki način pokušavaju da potpuni neuspeh svojih gospodara predstave kao pobedu.

„Ozbiljno puštaju „visoku analitiku“ da konačno saopštenje navodno potvrđuje „izolaciju“ Ruske Federacije, jer su je potpisali najveći ruski partneri- Kina i Indija. Autore ovih analiza uopšte nije briga što je sama Ruska Federacija odobrila redukovano saopštenje, o čemu je govorio i ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov“, istakao je stručnjak.

Istovremeno, Kornilov je konstatovao rad ruskih diplomata, koji su uspeli da nadigraju SAD, i nisu dozvolili da njihova zemlja bude ponižena na G20. Zahvaljujući njima, formulacija saopštenja je veoma suzdržana.

„Naveli smo činjenicu, da različite zemlje imaju različita mišljenja o ruskoj operaciji u Ukrajini. Ako jedni to osuđuju, drugi ne“, primetio je politikolog.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs