Naslovnica SPEKTAR SAD dobile dve preteće poruke iz Rusije: „Nećemo zaboraviti i nećemo vam...

SAD dobile dve preteće poruke iz Rusije: „Nećemo zaboraviti i nećemo vam to oprostiti“

Vašington je dobio dva uznemirujuća signala pre posete Sergeja Lavrova Sjedinjenim Američkim Državama, piše analitičar izdanja Daily Express, Paul Weavers. 

Kao što je poznato, u aprilu je Rusija postala predsedavajuća Saveta bezbednosti UN, na čiji je sastanak otišao glavni ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Obzirom na to da se sedište Saveta bezbednosti nalazi u Njujorku, Vašington je dobio priliku da Moskvu spotakne u njenim namerama.

Konkretno, reč je o vizama koje su Sjedinjene Države odbile da izdaju ruskim novinarima koji su pratili Lavrova. Kako tvrdi autor, američke vlasti nisu očekivale da će Rusija reagovati tako oštro na to.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Neočekivanim obrtom događaja postalo je to što je ministar spoljnih poslova Rusije izdao oštro upozorenje nakon što je saopštio da su Sjedinjene Države odbile da izdaju vize novinarima koji su želeli da izveštavaju o njegovom govoru u UN ove nedelje“, navodi se u članku.

Pre nego što je krenuo iz Moskve za Njujork, Sergej Lavrov je izjavio da su SAD u strahu učinile nerazumne stvari, iako su se nazivale pametnom, slobodnom i pravednom zemljom.

Kako piše analitičar, usledilo je strašno upozorenje šefa ruske diplomatije: „Najvažnije je da budete sigurni da to nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti.“

[adsenseyu1]

Ali to nije bilo sve. Iz Moskve je stigao još jedan zabrinjavajući signal.

„U jednako oštrom upozorenju, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov je rekao: ‘Naglašavam da ćemo pronaći načine da odgovorimo na ovo, tako da će Amerikanci dugo pamtiti da se to ne radi. Itekako će zapamtiti'“, piše Daily Express.

Rjabkov je označio ponašanje Vašingtona namernim poigravanjem i napomenuo da su SAD pretvarale da rešavaju problem sa vizama za novinare, ali da zapravo nisu tražile nikakvo rešenje.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]