Ruski vojni stručnjak razotkrio britanski mit o neranjivosti HMS Defender-a: Dovoljne su samo dve rakete …

Vojni stručnjak Konstantin Sivkov nije se složio sa britanskim medijima tvrdeći da bi razarač HMS Defender lako izašao na kraj sa desetinom Su-24, a istakao je i važne činjenice.

Nakon nemilih događaja u Crnom moru, Ujedinjeno Kraljevstvo mora da sačuva obraz. London je uz pomoć medija počeo da promoviše tezu o „neranjivosti“ svog razarača i njegovoj sposobnosti da uništi 20 ruskih bombardera, kao i bezbrojne patrolne brodove.

Razlog za ovo uverenje britanskih novinara je prisustvo HMS Defendera navodno „najboljeg vazdušnog sistema PVO na svetu“.

Član Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, penzionisani kapetan prvog ranga Konstantin Sivkov, u potpunosti je opovrgao tvrdnje britanskih medija.

Stručnjak je saglasan da je razarač britanske mornarice sposoban da onesposobi više od 20 aviona ruskih vazduhoplovnih snaga, ali samo u slučaju da Rusi ne koriste elektronske protivmere i koriste konvencionalne bombe kao municiju a ne najmodernije rakete.

„Ipak, stvarnost je takva da uslovi neće ići u korist Britanaca. U stvari, čak i jedan bombarder Su-24M može biti dovoljan da onesposobi Defender-u. I samo tri, ili četiri rakete – i razarač je zapravo uništen“, naglasio je ekspert.

Štaviše, u slučaju stvarne agresije iz Velike Britanije, Rusija neće morati ni da koristi svoje letelice. Činjenica je da će se HMS Defender, ušavši u teritorijalne vode Rusije, odmah naći na prednjem nizu graničnih čamaca, koji se, u slučaju konfrotacije sa razaračem, mogu koristiti raketama Oniks ili Kinžal. Čak i ispaljivanje nekoliko raketa bilo bi kobno za britanski brod.

„Ako uključimo naše sisteme za elektronsko ratovanje u punom kapacitetu, čak bi i rakete Progres bile dovoljne našim mornarima da unište HMS Defender. One će mirno odleteti do razarača, slomiti mu trup i od njega neće ostati doslovno ništa“, rezimirao je Sivkov.

Webtribune.rs