Ruski vojni ekspert o najstrašnijem oružju svih vremena: Skoro 50 raketa „Sarmat“ uskoro na borbenom dežurstvu

Rusija je prinuđena da jača svoje oružane snage jer svet ulazi u fazu akutne nestabilnosti. To je povezano sa potpunim restrukturiranjem svetskog poretka i stvaranjem novih centara moći, kaže ruski vojni ekspert Konstantin Sivkov povodom najave da će ruska vojska dobiti do kraja godine prve interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“.

Najavljujući naoružavanje ruskih snaga raketama „Sarmat“, ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da u svetu ne postoji pandan „Sarmatu“ i da ih „neće ih biti još dugo“. Istovremeno je podsetio i da su vojsci već na raspolaganju najsavremeniji protivraketni sistemi S-500.

Prema njegovim rečima, „Sarmat“ je „zaista jedinstveno oružje“ koje će ojačati borbeni potencijal ruskih Oružanih snaga i pouzdano će osigurati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji, nateraće da se zamisle oni koji kroz ogoljenu, agresivnu retoriku pokušavaju da ugroze Rusiju.

Sivkov je ocenio da tradicionalna zapadna civilizacija, uključujući Evropu, SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, ustupa mesto u sistemu svetskih centara moći Kini, Indiji i Rusiji. Međutim, Zapadu te promene ne odgovaraju.

„To je zbog činjenice da je zapadna civilizacija 500 godina dominirala svetom i, zauzimajući dominantnu poziciju, pljačkala ostatak sveta, sa izuzetkom Rusije. Ona se, naravno, opire i u tim uslovima širom sveta rastu vojne pretnje, pre svega prema Rusiji, jer je Rusija jedina država na svetu koja je sposobna da za kratko vreme fizički uništi zapadnu civilizaciju upotrebom nuklearnog naoružanja. Dakle, vojne pretnje oko Rusije rastu i u ovim uslovima Rusija mora da zadrži svoj vojni potencijal“, ističe Sivkov.

Ruski eksperti ocenjuju da izjavu šefa države treba sagledati u kontekstu pretnji koje stižu sa Zapada o mogućnosti nuklearnog udara na Rusiju, i u tom smislu Moskva je odlučila da podseti svet da ima najmoćnije rakete na svetu i time ohladi usijane glave.

„SAD nastavljaju da razvijaju svoj sistem protivraketne odbrane. Njen potencijal počinje da ugrožava stratešku ravnotežu između Rusije i SAD. U tim uslovima moramo da razvijamo i naše strateške snage kako bismo obuzdali te pretnje koje se stvaraju.

U tom kontekstu, Rusija stvara novi sistem nuklearnog raketnog naoružanja, uključujući i projektile ‘Sarmat’, koji su sposobni da nose do četiri hipersonična bloka ‘Avangard’, a koji su u stanju da savladaju bilo koji postojeći i perspektivni američki odbrambeni raketni sistem“, objašnjava Sivkov.

Skoro 50 raketa „Sarmat“ uskoro na borbenom dežurstvu

„Sarmat“ je najmoćnija raketa sa najvećim dometom u svetu, koja će značajno povećati borbenu moć ruskih strateških nuklearnih snaga. Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta nema pandane u svetu. Može da napada ciljeve i preko Severnog i Južnog pola, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, a takođe može da pogodi mete bilo gde u svetu.

„Raketa ‘Sarmat’ je zaista jedinstveno oružje. Zameniće najtežu stratešku raketu na svetu — ‘Vojvodu’, koja je u američkoj terminologiji poznata pod imenom ‘Satana’. ‘Sarmat‘ je po svojim tehničkim karakteristikama nešto superiorniji, iako po osnovnim parametrima imaju sličnosti. Ovakva raketa nikada nije stvorena u istoriji čovečanstva, a pretpostavljam da u narednih nekoliko decenija niko neće stvoriti ništa slično“, kaže Sivkov.

„Sarmat“ po mnogo čemu nadmašuje „Vojvodu“, posebno po dometu leta – 18.000 naspram 11.000 kilometara. Ubrzanje napredne interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ je za jedan i po put brže nego kod raketa „Vojvoda“. Takođe, raketa „Sarmat“ može da nosi nekoliko hipersoničnih bojevih blokova „Avangard“ koji razvijaju brzinu od 27 maha.

Za lansiranje nove super-rakete koristiće se isti podzemni raketni silosi kao i za rakete sovjetske proizvodnje „Vojvoda“, koji se polako povlače iz upotrebe.
Zadatak ovog sistema je da bude obuzdavajući faktor.

„Ovo oružje ima apsolutnu moć, a uzimajući u obzir njegovo opremanje mogućim super-moćnim termonuklearnim komponentama, sposobno je čak i da uništi celu civilizaciju izazivajući eksplozije Jeloustounskog vulkana i sličnih supervulkana koji postoje na planeti. Dakle, svima je to savršeno jasno, pa je ovo oružje moćno sredstvo odvraćanja, pre svega za SAD, ali i za druge zemlje zapadne civilizacije“, ističe Sivkov.

„Sarmat“ je storen u Državnom raketnom centru „Makejev“, a ranije je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin obelodanio da će korporacija proizvesti 46 ovih strateških borbenih sistema. Govoreći o razornoj snazi ovog oružja, rekao je da samo jedna interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ može da uništi polovinu obale kontinenta koji se ne dopada Rusiji zbog svoje agresivne politike.

Oružje „sudnjeg dana“ – garant mira

Rusija je mnogo puta isticala da nikome ne preti nuklearnim oružjem, ali je jasno svetu dala do znanja da ima oružje „sudnjeg dana“ i da će ga primeniti ako zatreba da bi zaštitila svoj suverenitet.

Moskva naglašava da je bezuslovni prioritet Rusije, s obzirom na rizike od eskalacije ukrajinske krize i ukupne nepredvidivosti situacije u svetu, sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država.

Sivkov smatra da će „Sarmat“, S-500 i drugo rusko savremeno naoružanje otrežnjujuće delovati na Zapad. To će, prema njegovom mišljenju, primorati Zapad da pronađe nove načine za vođenje rata protiv Rusije kojima će se izbeći ruska nuklearna odmazda.

„U ovim uslovima potencijalni protivnik sa Zapada moraće da se zamisli pre nego što započne nuklearni rat protiv Rusije, jer to vodi ka garantovanom uništenju. Ipak, Zapad neće da vodi rat velikih razmera protiv Rusije, ali želi da vodi lokalne nuklearne ratove, pošto smatraju da je moguće voditi takav rat. Ta opcija se mora uzeti u obzir“, smatra Sivkov.

Komentarišući vest da će „Sarmat“ biti stavljen u upotrebu do kraja godine, ruski eksperti zaključuju da se niko neće usuditi da napadne zemlju koja ima tako savremeno i moćno oružje. Kako ocenjuju, u uslovima ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, NATO blok ne ulazi u direktan sukob sa ruskim snagama samo zbog straha da će Moskva upotrebiti nuklearno oružje. To koči alijansu, iako snabdeva Kijev oružjem.

U svakom slučaju, ističu vojni eksperti, interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ postaće još jači garant bezbednosti i suvereniteta Rusije.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Olivera Ikodinović (sputnik)