Vojni vrh Rusije: Sarmat i Avangard niko neće moći da zaustavi još decenijama

Najnovija ruska balistička raketa „Sarmat“ kreirana je da bude opremljena hipersoničnim bojevim glavama „Avangard“, rekao je komandant Strateških raketnih snaga RF general-pukovnik Sergej Karavajev.

Pritom je naglasio da će moći da ih istovremeno nosi „po nekoliko“:

„Sarmat je mnogo moćniji od nosača sadašnjeg Avangarda. A planirano je da nosi Avangarde, između ostalog i zato što može da ih nosi više“.

Karakajev je podsetio da bojeve glave Avangard mogu da lete brzinom do 28 maha, odnosno 10 kilometara u sekundi.

Naveo je da rakete Sarmat jedan i po put brže prelaze početni, ubrzavajući deo putanje, nego njihove prethodnice rakete „Vojvoda“. I objasnio:

„Što je vremenski kraći taj deo putanje i što pre postigne planirano ubrzanje, odnosno – što pre dođe do razdvajanja bojevih glava, to će i Sarmat i Avangardi, koje bude nosio, biti neuhvatljiviji za tuđe protivraketne odbrambene sisteme“.

Rakete Sarmat“ koristiće iste šahte kao i Vojvode“ jer imaju iste gabarite.

Karakajev je uveren da druge zemlje još decenijama neće imati protivraketnu odbranu koja će biti u stanju da uspešno presreće Sarmate, čiji je domet do 18.000 kilometara, i da se nosi sa Avangardima.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune