Misteriozni „nestanci“ ruskih tankera

Kako se produžava rat Ukrajine i Rusije, tako se množe informacije o pomalo misterioznim obaveštajnim, organizacionim i vojnim aktivnostima obe strane.

Ali, kako piše Jutarnji list, svima je jasno da „misterioznost“ pojedinih događaja nije naročita jer je jasno ko stoji iza određenih aktivnosti.

Kao primer, taj list navodi da Rusija organizuje „nestanak“ celih tankera s naftom kako bi probila međunarodne sankcije, dok su Ukrajinci izveli iznenađujući napad ‘kamikaza’ dronom na rafineriju 150 kilometara duboko na ruskom teritoriju.

Prema pisanju Blumberga samo je u zadnjih 10 dana iz međunarodnog sistema praćenja plovila nestalo najmanje tri tankera i to dok su se približavali Azorima, grupi ostrva pod upravom Portugala, koja se nalaze više od 1.000 kilometara od evropskog kontinenta.

Blumberg pretpostavlja da se teret tih tankera prebacuje na druge brodove, a takvih učestalih „nestanak“ u sistemu satelitskog monitoringa nije bilo pre ruske invazije na Ukrajinu.

Ranije je uočeno kako su tankeri s ruskom naftom nestajali na putu prema azijskim destinacijama, a sada je nejasno da li i neki evropski kupci organizuju tajne isporuke kako bi izbegli političke probleme. Evropski naftni embargo u potpunosti će stupiti na snagu tek u decembru.

Jutarnji navodi da su taktiku nestajanja tankera s naftom ranije uspešno primenjivali Iran i Venecuela.

Dronom na rafineriju

Ruska agencija Tass prenela je informacije prema kojima su u ruskoj regiji Rostov pre požara u rafineriji Novosaktinsk uočena dva drona.

Nisu za požar direktno optužili Ukrajince, ali su vojni eksperti došli do zaključka da se radilo o dobro organizovanom ukrajinskom napadu dronom na rafineriju koja se nalazi relativno duboko na ruskoj teritoriji.

Guverner ruske regije, Vasilij Golubev, objavio je na Telegramu da su radnici rafinerije pronašli fragmente dva drona. Objavljen je i video „kamikaza“ dronova na Telegramovom kanalu Baza, u kojem se vide letelice kako lete iznad rafinerije pre obrušavanja.

Nije poznata tačna vrsta dronova korišćenih u napadu, ali se pretpostavlja da se radi o dronovima koje su Ukrajinci prilagodili za nošenje eksploziva.

Ukrajinci nisu komentarisali napad, ali je neto iz ukrajinske 72. Mehanizovane brigade objavio post u kom kaže kako je „iz nekog razloga rafinerija Novosaktinsk u Rusiji u plamenu…“ te su dodali kako je „kamikaza dron“ 150 kilometara duboko na neprijateljskoj teritoriji što „nije loše!“

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(jutarnji list)