Ruski ekspert tvrdi: Moskva je spremna – U slučaju provokacije „Severna flota“ će otvoriti vatru na avione i brodove

NATO izvodi vojne vežbe na Arktiku, jer se Alijansa priprema za borbu sa Rusijom za severni region, rekao je vojni ekspert Jurij Knutov.

U manevrima učestvuju predstavnici SAD, Danske, Islanda, Francuske, Norveške, Kanade, Nemačke, Švedske, Finske i Velike Britanije.

Gotovo sve ove zemlje su zainteresovane za slabljenje ruske podmorske flote. NATO je zastrašen sposobnostima ruske mornarice, čije su podmornice sposobne da izvršavaju misije pod ledom Arktika.

Knutov je siguran da će tokom vežbi Zapad pokušati da proveri rusku odbranu uz pomoć provokacija. Najverovatnije će Alijansa povremeno upadati u vazdušne granice Ruske Federacije ili pokušati da prođe Severnim morskim putem, koji Sjedinjene Države ne priznaju kao ruski, navodi vojni analitičar.

Tokom neprestanog kretanja američke podmornice mogu pokušati da izvode manevre pod ledom u blizini granica Rusije. Knutov je uveren da će Moskva, reagujući na tako drske akcije, blokirati niz morskih područja sprovodeći vežbe obuke Severne flote.

„To će nam omogućiti da ne kršimo konvenciju o pomorskom pravu i da isključimo bilo kakve izjave NATO-a o slobodnom prolazu kroz zatvorena područja u blizini Severnog morskog puta “,  navodi stručnjak.

U slučaju provokacije, posade Severne flote moći će da otvore vatru na avione i brodove Alijanse, prvo upozorenje, a zatim borba, naveo je Knutov.

Webtribune.rs