Ruski ambasador: Pretnja za BiH nije Rusija, nego oni koji sprečavaju dijalog konstitutivnih naroda

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se Rusija ni na koji način ne može smatrati pretnjom za BiH, jer se zalaže za svestrani razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa sa BiH.

„Pretnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smernice razvoja, mešaju se u unutrašnje političke procese, svojim neodgovornim delovanjem podrivaju dijalog konstitutivnih naroda, što je jedina osnova za uspostavljanje klime stabilnosti i pomirenja u BiH“, rekao je Kalabuhov za „Glas Srpske“.

Komentarišući tvrdnje odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je primetan narastajući uticaj Rusije i Kine u BiH, Kalabuhov je naveo da je visoki predstavnik u BiH osoba koja fokusira napore cele međunarodne zajednice, uključujući Rusiju i Kinu.

„Nažalost, poslednjih godina visoki predstavnik počeo je sebe da doživljava ne kao posrednika u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već kao provodioca isključivo ‘evropske ideje’, kojoj navodno smetaju ‘maligne snage’“, naglasio je Kalabuhov.

Na pitanje kako komentariše Inckov poziv upućen EU da se jače angažuju u BiH samo zbog jačanja uticaja Rusije i Kine, ruski ambasador je odgovorio da je određivanje prioriteta spoljne politike isključiva nadležnost BiH, a ne visokog predstavnika i njegove kancelarije, preneo je RTRS.