OPASNE IGRE I PRETNJA IZ MOSKVE: Ako NATO dirne mirovne snage u Pridnjestrovlju, ruski vojnici biće u Odesi

Rusija će krenuti u razbijanje blokade ako njeni mirovnjaci budu blokirani na Dnjestru (Moldavija), izjavio je juče  Viktor Bondarev, predsednik Odbora Veća federacije ruskog Saveznog parlamenta.

Radi se o ruskom generalu koji je tim povodom izjavio kako su u Pridnjestrovlju ruski vojnici jedino jemstvo mira u regiji.

“Sve ovo vreme Rumunija, članica NATO-a, čak niti pokušava sakriti agresivne planove. Druga zainteresovana strana u procesu je Ukrajina. Od 2014. aktivno raspravlja o mogućnostima vojne blokade ruskih mirovnih snaga.

Prozapadna predsednica Moldavije Maia Sandu, koja je javno objavila takav plan, dobila je nove adute nakon prorumunske većine u parlamentu”, naglasio je Bondarev.

Maia Sandu počela je svoj mandat zahtevajući povlačenje ruskih snaga iz spomenute moldavske regije, većinom naseljene Rusima i Ukrajincima koji se protive okretanju te zemlje Zapadu, pre svega Rumuniji zbog snažno prisutnih integracijskih snaga s obe strane međudržavne granice. Sandu je zatražila zamenu ruskog kontingenta civilnom misijom OESS -a

Podsećamo kako je još ranije bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton izjavio kako Moldavija, ostajući u “sivoj zoni”, “još nije shvatila vitalnu nužnost ulaska u NATO” (info Eadaily). 

Preporučio je odmrzavanje pridnjestrovskog sukoba. Kazao je kako je to ruski projekt i da postoji samo zahvaljujući kontinuiranoj vojnom prisustvu Moskve, što mora biti završeno.

“Bez idirektne potpore vojske NATO -a, ni Rumunija ni Ukrajina ne bi reskirale blokiranje ruske vojske. NATO, s obzirom na ozbiljno pogoršanje, ozbiljno radi na ovoj opciji”, izjavio je dalje Bondarev.

Pojasnio je da ova strategija saveza nije tajna za Rusku Federaciju, štaviše, Ministarstvo obrane, uz sudelovanje odbora kojem je on na čelu, razradilo je postupak za uzvratne mere.

“Vojna blokada mirovnih snaga čin je direktne agresije. U ovom će slučaju Rusija krenuti u postupak deblokiranja. Mornarička jurišna snaga Crnomorske flote ruske mornarice spremna je za iskrcavanje u Odesi“. Ovakvu je rusku akciju povezao i s automatskim rešavanjem pitanja ukrajinskog Donbasa.

Ovo nije izolirana ruska reakcija na najnovije akcije službenog Kišnjeva. Kako navodi Eadaily, predsednik Odbora ruske Dume (donji dom parlamenta) za poslove Zajednice Nezavisnih Država – ZND (okuplja većinu bivših republika ex-SSSR-a) i odnose s tamošnjim ruskim manjinama Leonid Kalašnjikov već je upozorio kako će Rusija “ojačati pridnjestrovski faktor” ako nova proevropska vlada Moldavije odabere protivrusku liniju.

„Ugledni ruski vojni analitičar i doktor nauka Konstantin Sivkov izjavio je 23. novembra ni manje ni više nego da će Rusija biti primorana svoju vojsku dislocirati u ukrajinskoj regiji Odessa (na zapadu graniči s Pridnjestrovljem, op. ZM.) ako Maia Sandu „pređe crtu“ tj. „pokuša realizovati svoje  verojatne planove u odnosu na Pridnjestrovlje“.

Ako se to dogodi „protivodgovor Moskve je neizbežan“. „Moskva se umešala i u sukob između Azerbajdžana i Armenije čak i uz činjenicu da tamo nije bilo ruskih državljana“, smatra ruski analitičar.

Pri tom je podsetio kako na levoj obali reke Dnjestar (prostor spomenute moldavske odmetnute regije) živi više od 200 tisuća osoba s ruskim dokumentima i pasošem, te kazao kako će se Rusija u slučaju pokušaja njihove izolacije od spoljnog sveta, „boriti do kraja“ i da će „zato biti potrebno zauzeti Odesu“.

Drugim rečima, stanje u Moldaviji, ako bi središnja vlada krenula u odlučnije rešavanje problema na istoku svoje zemlje bez prethodnog usaglašavanja stavova s Moskvom i isključivo na podsticaj Bukurešta ili ključnih Zapadnih zemalja, moglo bi se itekako radikalizovati.

(geopolitika.news)