RUSKA LAVINA – Die Zeit: Direktna posledica ukrajinske krize je promena svetskog poretka

Direktna posledica ukrajinske krize je promena svetskog poretka, piše Die Zeit. Kako navodi medij, novi svetski poredak biće multipolaran, zapadne zemlje se konsoliduju, ali Rusija i Kina takođe okupljaju saveznike, nameravajući da nametnu konkurenciju za svetski uticaj.

U svetu se sada formira novi svetski poredak, piše Die Zeit. Povlače se linije između Zapada i drugih nacija, između liberalnih demokratija i autoritarnih zemalja, između učesnika u postojećim savezima i onih koji ih izbegavaju, nastojeći da slede svoje interese.

S jedne strane, ukrajinska kriza je dovela do primetnog jedinstva u redovima EU i NATO, primećuje Die Zeit. Švedska i Finska su u procesu pridruživanja alijansi.

U strateškom konceptu NATO-a iz 2010. godine Rusija se pominje kao „strateški partner“, sada se Rusija pominje kao „neposredna pretnja“. Odvojeno, napominje se da NATO ne traži konfrontaciju sa Moskvom, već će odlučno odgovoriti na neprijateljske akcije. Što se Kine tiče, ona se naziva „izazov“ zapadnim zemljama.

S druge strane, Rusija takođe aktivno traži saveznike, piše Die Zeit. Moskva i Peking polažu velike nade u saradnju u okviru BRIKS-a. Kako navodi list, zemlje poput Indije, Senegala, Južne Afrike i Indonezije ne nameravaju da se pridruže antiruskim sankcijama i ne napuštaju saradnju sa Moskvom.

Još nije jasno kakav će svetski poredak proizaći iz svih ovih inicijativa, piše Die Zeit, ali najverovatnije će to biti multipolarno uređen svet, smatra medij. Svetski poredak će određivati nekoliko igrača odjednom, konkurentskih centara uticaja.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs