RUSKA KONTRA: Nagli rast cena gasa, benzina i hrane izaziva paniku u Britaniji

Nagli rast cena gasa, benzina i hrane izaziva paniku i nezadovoljstvo među stanovnicima Velike Britanije. Ovo se navodi u materijalu kanala Skaj njuz.

Kako je socijalni radnik Don Skofild rekao u intervjuu dopisnicima TV kanala, mere podrške koje preduzimaju britanske vlasti u trenutnoj situaciji nisu u stanju da suštinski promene ekonomsku i socijalnu sliku.

On je priznao da inovacije u državnom sistemu socijalnog osiguranja omogućavaju stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva da uštede oko 300 funti godišnje. Međutim, ovo je izuzetno malo, a neko ipak mora da bira između kupovine hrane i plaćanja grejanja.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„To je noćna mora. Čini se da koliko god se trudili, nećemo ništa postići, samo je sve gore i gore“, jada se Skofild.

I drugi Britanci izražavaju nezadovoljstvo trenutnom situacijom sa cenama energenata. Konkretno, neki iskreno izjavljuju da je nemoguće platiti centralno grejanje zbog visokih troškova i krive rukovodstvo zemlje za nedovoljne mere podrške. Pomoć koju pruža London je uporediva sa troškovima samo jednog obroka za prosečnog stanovnika.

Najgore od svega, kažu zaposleni u Skaj njuzu, to što se kraj krize ne očekuje kratkoročno. Istovremeno, pogodiće svakog stanovnika Velike Britanije, a posebno jak udarac imaće najsiromašniji sloj stanovništva.

Novinari ne isključuju da će se situacija narednog meseca još više pogoršati i pozivaju sunarodnike na strpljenje.

Ranije je ekonomista Mihail Hazin izneo mišljenje da će Zapad, zbog niske stabilnosti svoje ekonomije na razne udare, biti prinuđen da ukine većinu antiruskih sankcija pre kraja proleća.

Webtribune.rs